Diari digital d'Andorra Bondia
Vista del departament de Tributs i Fronteres del Govern.
Vista del departament de Tributs i Fronteres del Govern.

Els fiscalistes proposen l’entrada de capital privat del país a FEDA i Andorra Telecom i rebutgen un augment d’impostos


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

L’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals d’Andorra (AATF) han fet arribar una carta al Govern en la qual proposen diverses mesures econòmiques i fiscals que consideren adequades per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19. Entre aquestes en destaca la idea de permetre l’accés d’inversors andorrans en el capital de FEDA i Andorra Telecom i la petició perquè no s’incrementi la pressió fiscal. Asseguren que totes les mesures proposades pretenen facilitar una recuperació més ràpida de l’economia i estan molt enfocades a les empreses, autònoms i les famílies andorranes per tal de dotar-les de la màxima liquidesa possible.

En l’àmbit econòmic consideren que existeix una “gran oportunitat de finançament intern” si s’obre part del capital d’Andorra Telecom i FEDA a inversors i estalviadors andorrans. Apunten que el percentatge de participació privada seria fins a un 40% o un 49%, cosa que permetria al Govern “aixecar una gran quantitat de fons per destinar-los al finançament i pagament de part de les mesures” preses i de les que hauran de venir, sense perdre el control de les dues societats, ja que en tindria la majoria del capital social. La via per fer-ho efectiu seria a través “d’un o dos Organismes d’Inversió col•lectius (OIC) andorrans que ostentessin la part del capital social de les referides societats públiques que s’acabés obrint i posant al mercat (‘free flot’)”.

Des de l’AATF deixen clar d’entrada que són conscients “del gran esforç d’endeutament” fet pel Govern, però remarquen que és “essencial per a la nostra economia [...] mantenir la pressió fiscal al nivell actual”. Consideren que existeixen nombroses palanques per finançar l’endeutament abans de recórrer a apujar els impostos i la pressió fiscal, un fet que consideren “fatal per impulsar la demanda” i exposen que cal ser “més eficients i àgils” en tots els tràmits de l’Administració.

També proposen introduir incentius fiscal per crear noves empreses, per a les existents que mantinguin els llocs de treball, per la creació de nous llocs de treball i per a noves inversions, a més de fer modificacions a la llei de l’impost de societats (IS) en relació amb les bases imposables negatives. D’altra banda demanen eliminar els pagaments a compte de l’IRPF i de l’IS per aquest exercici i el pròxim, perquè “donaria oxigen i no drenaria la tresoreria de les famílies, empreses i autònoms”.

En les peticions també hi destaca la de reduir l’IGI per un període determinat de temps, “per ser més competitius i ajudar al comerç a sortir de la crisi”, fet que pensen que ajudaria a atraure turisme de proximitat “que en les circumstàncies actuals pot ser cabdal per a les nostres empreses”. Amb tot, detallen que caldria determinar en quins sectors es pot aplicar la mesura i mantenir en el futur el diferncial actual amb l’impost indirecte que estigui vigent als països veïns. També en relació amb l’IGI creuen que es podria plantejar una modificació a la llei que permeti que, “en les transaccions immobiliàries entre empresaris, es pugui realitzar una inversió de l’obligat tributari, de manera que l’IGI sigui financerament neutre i no faci falta desemborsar el IGI en l’operació”. 

També apunten la diversificació econòmica en el camp de les noves tecnologies, en empreses per exemple, lligades a la sanitat i per incentivar les donacions i ajudes per la crisi de la Covid-19 volen que es permeti que “totes les donacions que els obligats tributaris facin per lluitar contra la mateixa puguin reduir la base de tributació de l’impost (ja sigui l’IRPF o la LIS). Per últim, afirmen que seria un moment oportú per introduir totes les reformes de les lleis.

 

Andorra
fiscalistes
demanda
FEDA
Andorra Telecom
capital
privat
pressió
fiscal
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic