Diari digital d'Andorra Bondia

Els gremis de la construcció presenten propostes per millorar el parc d’edificis


Escrit per: 
M. S. C.

Els gremis de la construcció han elaborat una llista de propostes encaminades a millorar el parc d’edificacions. Les actuacions que figuren al text complementen les mesures de reactivació econòmica aprovades pel Govern i estan relacionades, sobretot, amb l’assoliment de criteris d’eficiència energètica.

El document ha estat tractat aquest dimecres pels representants d’aquests sectors, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d’Ordenament Territorial, Gerard Barcia, en el transcurs d’una reunió. Ara es trametrà als candidats que es presenten a les eleccions i també a la Cambra de Comerç, a la Confederació Empresarial i a l’Empresa Familiar, així com a l’Associació de Bancs.
Segons han explicat els gremis implicats, a Andorra hi ha un parc important d’edificis que tenen una eficiència energètica molt baixa, ja que un 70% del consum de calefacció es perd. A través d’inversions que no són gaire cares es pot guanyar en confort, al mateix temps que s’estalvia un 80% de la despesa de calefacció. Així, es passaria de destinar 1.600 euros anuals al pagament del gasoil a uns 20 o 30 euros mensuals. Això també afavoriria el medi ambient i la salut, ja que avui es crema l’equivalent a dos vegades l’edifici del Govern ple de petroli a l’any.
Els professionals han dit que aquesta rehabilitació es pot fer per fases. Per aquest motiu es proposa impulsar la realització d’auditories energètiques perquè els propietaris coneguin les actuacions que s’han de fer a l’edifici. Això facilitarà al privat saber per on ha de començar, i per aquest motiu els gremis de la construcció proposen que una part de l’estudi sigui subvencionada pel Govern.
Així, des del Col·legi d’Enginyers, Jordi Llovera ha recordat que l’executiu ja ha elaborat un reglament d’eficiència energètica per als edificis nous. Ara el que es proposa és que se’n faci un altre per als immobles existents, que faria referència a aspectes com la renovació de la caldera i la instal·lació d’aïllament a les parets exteriors. Precisament, aquest darrer aspecte requereix un canvi reglamentari, tot i que és menys important ja que quan es fa aquesta obra s’envaeix la propietat pública.
Segons han indicat els representants dels professionals del sector, una altra de les propostes que s’han llançat des dels col·lectius i també des del Govern és que l’Associació de Bancs hi participi oferint crèdits tous. Aquests crèdits haurien de ser adaptats a les inversions i assequibles amb amortitzacions a curt o a mitjà termini.

Ajuda a la construcció

Aquest seguit de mesures, a més d’afavorir el medi ambient i l’economia familiar, també pretén ser un element reactivador del sector de la construcció. El degà del Col·legi d’Arquitectes, Alfons Valdés, ha recordat que cal tendir cap a la rehabilitació d’edificis davant la dificultat de desenvolupar plans parcials. A més de les inversions en eficiència, Valdés també ha indicat que hi ha altres actuacions, com millorar l’accessibilitat dels edificis. Tot plegat netejaria la imatge d’Andorra, ha dit.
El degà dels arquitectes també ha demanat que des dels comuns es faci concursos oberts, ja que darrerament són les mateixes corporacions les que fan els seus projectes. Així, ha recordat que la construcció és un dels pilars de l’economia andorrana. En el mateix sentit s'ha expressat el representant de l’Associació de Negociants Importadors i Exportadors de Mercaderies Industrials, Denis Marot, que ha afirmat que les mesures ajudaran a aguantar moltes empreses. Llovera també ha conclòs que els edificis que no es renovin acabaran estant fora del mercat.
El Govern ha reiterat el suport als empresaris i s'ha mostrat coneixedor dels problemes que pateixen. Així, ha indicat que està treballant en diverses iniciatives que donaran resposta a les seves necessitats. Algunes que s’han impulsat han estat el Centre d’Atenció contra l’Intrusisme i el reglament relatiu a la presentació de la declaració de prestació de serveis i de la llista de càrrega, i del decret que regula el fitxer de dades personals de declaracions de prestació de serveis. Bartumeu ha acordat estudiar el document i emetre una resposta sobre el text.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic