Diari digital d'Andorra Bondia

Els horaris comercials, l’acomiadament lliure i l’ajut a l’atur centren l’1 de maig


Escrit per: 
Redacció


Els horaris comercials, la reivindicació d’un subsidi d’atur efectiu i els recents acomiadaments de treballadors seran algunes de les principals qüestions que centraran la manifestació de l’1 de Maig. Un any més, els sindicats tornaran a demanar unes lleis sociolaborals homologades amb Europa que acabin amb el comiat lliure, legislin el dret de vaga i garanteixin l’activitat sindical.

La decisió del Govern de reduir de deu a vuit els diumenges d’obligat tancament per als comerços a les dues del migdia serà una de les qüestions que es faran sentir el proper Dia dels treballadors. En aquest sentit, el secretari general del SAT, Guillem Fornieles, va lamentar que “es tornin a repetir les mateixes pautes que els governs anteriors”, en considerar que aquesta mesura “és tot el concepte de conciliació laboral que ha aportat el PS, i encara ha quedat reduïda”.
“A finals d’any només tindrem dos diumenges”, va concloure Fornieles, una idea compartida pel secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que es va mostrar “molt decebut”, ja que “molts treballadors consideren la mesura com una baixada de pantalons del Govern davant les pressions de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA) i de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA)”. 
L’USdA també incidirà, durant la manifestació que ha convocat per dissabte a partir de les 13.30 hores entre el carrer de la Unió i la plaça del poble, en el comiat de deu treballadors d’una empresa del Principat quan nou d’ells estaven promovent eleccions sindicals. Ubach va fer una crida a la participació dels treballadors per aconseguir una modificació del marc legal que acabi amb les pràctiques d’acomiadament lliure i va assegurar que “portarem el cas a la Confederació Europea de Sindicats (CES)”. De l’altra banda, Fornieles va sostenir que “el primer que cal modificar és que l’acomiadament no sigui lliure, ja que això vulnera el dret al treball, però també cal garantir la participació democràtica en les empreses”.
Pel que fa a la prestació per desocupació involuntària, el responsable del SAT va tornar a incidir en la necessitat que hi hagi una norma “que sigui prou generosa i oberta per permetre que tots els treballadors puguin subsistir si l’acomiadament és imputable a l’empresari” i va demanar que l’ajut “es cobri des del principi, que no s’hagi d’esperar dos mesos”.
Tot i així, el sindicat defensa l’aprovació d’una llei que “normalitzi a nivell europeu, de manera que l’atur sigui d’ofici”. Així mateix, l’USdA també vol un tipus de prestació d’atur “ben regulada” i que sigui contributiva, amb l’objectiu que “doni drets als treballadors, i no una almoina”. 

promeses socials
L’USdA es manté a l’expectativa de les últimes promeses del Govern en el terreny social –com ara la previsió de fer “canvis substancials” en el paquet de lleis laborals, la festivitat del proper 1 de Maig i la modificació del subsidi de desocupació involuntària–, mentre que el SAT considera que són oportunistes. “S’aproxima l’1 de Maig i volen donar a entendre que canviaran, però després de veure que no s’aplica el programa, ens trobem molt decebuts”, va afirmar ahir Fornieles, que va sostenir: “El Govern ha mirat cap a la dreta per facilitar als empresaris les seves funcions, i no s’ha fet res en lleis socials.” En aquest sentit, el SAT va demanar que “si modifica les lleis sindicals primer ens hauria de consultar a nosaltres, i no la patronal”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte