Diari digital d'Andorra Bondia
Els llits en hotels i apartaments turístics van registrar un increment del 2,1% l’any passat.
Els llits en hotels i apartaments turístics van registrar un increment del 2,1% l’any passat.

Els hotels i apartaments sumen un miler de llits més durant el 2017


Escrit per: 
M.S.C./Agències / Foto: Rob Melnychuk

El nombre de llits en hotels i apartaments van créixer un 2,16% durant el 2017 respecte de l’any anterior. Això suposa un total de 956 de places noves. L’increment més important el van registrar els habitatges d’ús turístic (HUT), que van passar d’oferir 11.146 llits a 11.966, tal com ja havia anunciat el Govern. Això suposa 820 places més (una variació d’un 7,3% respecte del 2016). Per altra banda, els allotjaments de la modalitat hotelera (hotels, aparthotels, hostals, residències i pensions) i els apartaments turístics (els apartaments que es troben en edificis sencers d’aquest mateix ús) van créixer dels 32.963 llits als 33.099. L’increment, d’un 0,4% (136 llits), respon sobretot a la creació de places en hotels.

Segons es desprèn de les dades d’Estadística publicades ahir, l’any passat hi havia 235 hotels i apartaments turístics, la majoria dels quals estaven ubicats a Encamp (51 allotjaments –fet que suposa un 22% del total– i 6.262 llits) i a Canillo (45 allotjaments i 6.865 llits). On es va registrar un increment més important d’establiments l’any passat va ser a Encamp, on es va passar de 49 a 51, mentre que el 2013 tenia 48 allotjaments. Per contra, Sant Julià de Lòria, que es manté amb vuit allotjaments tot i que ha passat de 774 a 735 llits en un any, veiem que tenia onze establiments el 2013, mentre que el 2017 en té vuit.

Quant a la tipologia i categoria d’aquests establiments hotelers i apartaments turístics, veiem que 171 són hotels, la majoria dels quals tenen tres estrelles (aquesta categoria és l’única que suma allotjaments, i ha passat de 75 a 79 l’any passat). També creixen amb un nou establiment els hostals o residències (11 negocis). Pel que fa a la resta de tipologies, totes baixen. Els apartaments turístics passen de 28 a 27; els aparthotels, de 23 a 20; i les pensions, de set a sis establiments. Amb tot, si s’observa l’evolució dels llits disponibles per categoria, veiem que la majoria es troben en allotjaments de quatre estrelles (15.647), seguits dels de tres estrelles (11.214 places). Aquestes dues categories són les úniques que creixen en nombre de llits respecte de l’any 2016. També hi ha 2.028 places de cinc estrelles, la mateixa xifra que un any enrere.

Habitatges d’ús turístic
Per altra banda, els habitatges d’ús turístic (HUT) van seguir durant el 2017 l’evolució creixent dels darrers anys. En total,  hi havia 73 empreses (58 l’any anterior) i 2.372 habitatges (2.229 el 2016). Això representa els 11.966 llits mencionats anteriorment (el 2013 eren 6.773). La majoria d’aquestes places tenen una categoria de dues estrelles.

A més dels allotjaments de la modalitat hotelera, els apartaments i els HUT, hi ha 28 refugis de muntanya; una casa de colònies; i dos albergs de joventut (el 2016 eren quatre). També hi ha vuit allotjaments rurals (un més que el 2016); set xalets turístics; vuit càmpings; i una zona d’acampada. En total, es poden trobar 46.590 places disponibles entre els diferents tipus d’allotjaments al país (45.065 llits es troben en allotjaments hotelers, apartaments turístics i habitatges d’ús turístic).

Els refugis guardats arrenquen la temporada d’estiu amb bones perspectives

Els quatre refugis guardats inicien la temporada d’estiu. El de l’Illa i el de Sorteny ja van obrir portes divendres, el de Juclà, ahir, i el del Comapedrosa ho farà el 9 de juny. Tots ells estaran oberts fins a finals de setembre o principis d’octubre, però els gestors del refugi de Juclà, a Canillo, tenen la intenció de condicionar la instal·lació per poder obrir tot l’any, tenint en compte que cada cop té més tirada l’esquí de muntanya. Cal recordar que el de l’Illa i el de Sorteny també obren durant la temporada d’hivern, i que enguany el primer també ha obert durant quinze dies al maig, ja que la quantitat de neu acumulada ha fet que el refugi fos encara accessible amb esquís aquestes dates. Coincidint amb l’obertura dels equipaments, també s’ha posat en marxa per segon any consecutiu la ruta Coronallacs, que uneix els quatre refugis amb un recorregut de cinc etapes i d’uns 90 quilòmetres i 6.500 metres de desnivell. Alguns dels responsables dels refugis han explicat que l’any passat, els temps entre refugi i refugi no s’acabaven d’ajustar a la realitat, i que això provocava molts abandonaments. Per aquest motiu, enguany s’han ajustat els horaris, s’ha modificat el mapa del web www.coronallacs.com per facilitar la lectura de la ruta, i s’han afegit al web els calendaris de les disponibilitats dels quatre refugis. L’objectiu seria unificar els preus dels refugis i crear una central de reserves, però de moment encara s’hi està lluny. Un altre dels temes a resoldre és la necessitat d’unificar el descompte que es fa als usuaris de la ruta Coronallacs, i una de les possibilitats que s’han plantejat és que l’import del descompte es retorni al final. Els gestors dels refugis asseguren que ja tenen un bon ritme de reserves per a aquest estiu i molta demanda per fer la Coronallacs. Des de la Borda de Sorteny, indiquen que aquest hivern ha estat el pitjor dels cinc anys que fa que gestionen el refugi a causa de la meteorologia.

hotels
apartaments
miler
llits
2017

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte