Diari digital d'Andorra Bondia
L’edifici Nexus d’Andorra Telecom.
L’edifici Nexus d’Andorra Telecom.

Els ingressos per ‘roaming’ baixen un 27,9% el primer semestre de l’any


Escrit per: 
M. S. / Foto: Andorra Telecom

Malgrat la millora del segon trimestre, els impactes de la pandèmia de la Covid-19 sobre la mobilitat, especialment els primers quatre mesos de l’any, han comportat que Andorra Telecom tanqui el primer semestre de l’any amb una reducció acumulada dels ingressos de roaming de 2,9 milions d’euros respecte al mateix període de l’exercici 2020, segons es desprèn dels informes de liquidació pressupostària i d’estats financers de la companyia a 30 de juny, que la parapública ha fet arribar al Consell General.
Així, durant els primers sis mesos de l’any Andorra Telecom ha ingressat en concepte de roaming 7.525.569 milions d’euros, un 27,9% menys que el primer semestre de l’any passat, quan va ingressar 10,4 milions, i fins a un 37,5% menys respecte als 12 milions que la parapública havia previst inicialment obtenir en aquest període.
Tot i la caiguda dels ingressos per roaming, la facturació del negoci domèstic ha millorat en un 4,4%, 1,2 milions d’euros, en relació amb el primer semestre de l’any anterior, quan es van aplicar descomptes excepcionals a clients per valor d’1,4 milions d’euros, i s’ha situat un 0,7% per damunt de la pressupostada. La companyia ha seguit aplicant descomptes i bonificacions sobre els serveis per pal·liar els efectes econòmics i socials de la pandèmia sobre empreses i famílies en situació de vulnerabilitat, unes mesures que han suposat fins al 30 de juny una reducció d’ingressos de 370.000 euros. 
D’aquesta manera, a la fi del primer semestre de l’any la parapública ha liquidat 36,7 milions d’ingressos, el 45% dels ingressos corrents previstos per a tot l’any, un 11% menys dels previstos en el període, on s’esperava ingressar 4,6 milions més.
Quant a les despeses corrents, s’han liquidat fins a 18,5 milions, el 43% de les previstes per a l’exercici. D’aquestes, destaquen els 6,8 milions corresponents a despeses de personal, el 46% del pressupostat, una quantitat un 7% inferior a la prevista com a conseqüència de les mesures de contenció aplicades com poden ser la reducció dels costos de les formacions i el fet de no cobrir baixes de personal.
Pel que fa al capítol 2, consums de béns corrents i serveis, s’han liquidat 10,2 milions, el 40% del pressupostat, i des de la companyia es destaca els estalvis assolits en les partides de costos de continguts, un 23% menys, reparacions i manteniments, amb un estalvi del 15% i de la dotació prevista per a treballs realitzats per altres empreses, un 28% menys.
Des de la companyia, com queda reflectit en l’informe de gestió que s’inclou a l’informe dels estats financers, s’incedeix en “l’esforç molt important de contenció de la despesa” que s’ha fet per tal de mirar de pal·liar la davallada d’ingressos. I en aquest sentit, es destaca la reducció del 18,5% dels costos d’aprovisionament, gràcies a les negociacions dutes a terme que “han permès sumar estalvis per import de 853.000 euros respecte a l’any anterior”. També es destaca la reducció de costos en la partida destinada als subministraments, un 8,3%, a la publicitat, un 8,7%, així com de les despeses de personals, en un 0,3%, reduccions que han contribuït en conjunt a una disminució de la despesa d’explotació en un 2,8%, 803.000 euros, respecte al primer semestre de l’exercici 2020. 
En aquesta línia, es recorda també que ja al primer trimestre es “va registrar una davallada important de les despeses i s’explica que respecte al pressupost la reducció de les despeses d’explotació arriba al 9,6%.
Així, el saldo net liquidat de les operacions corrents ha estat de 18,2 milions, el 47% del total pressupostat, un resultat que finança parcialment les operacions de capital, on s’han liquidat 21,7 milions, 17,1 corresponents a transferències de capital en concepte de distribució de dividends i 4,6 milions d’inversions. Precisament aquest darrer capítol representa una liquidació del 22% del previst si bé ja “s’han autoritzat i compromès un 60% del total dels crèdits pressupostats”.

Dèficit de 3,5 milions
Per tot plegat, el resultat pressupostari a 30 de juny es tanca amb un dèficit de 3,5 milions d’euros, quantitat que es duplica a conseqüència de la variació neta dels actius financers i que deixa un dèficit de finançament de 6,9 milions a tancament del semestre que la companyia “espera compensar al llarg de l’any”.
No obstant això, i un cop tingudes en compte les partides del comte de resultats no incloses en el pressupost, Andorra Telecom tanca els comptes del primer semestre de l’any amb un resultat net de 9,8 milions d’euros, un 12,5% superior a l’obtingut en el mateix període de l’exercici 2020 però un 5,8% inferior a les xifres pressupostades.
Cal recordar que el pressupost inicial per a aquest exercici 2021 era inicialment de 92,2 milions d’euros, si bé es va elevar fins als 101,4 després d’afegir modificacions pressupostàries per un import de 9,2 milions en concepte de reconduccions de l’exercici 2020.

ingressos
roaming
27
9
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic