Diari digital d'Andorra Bondia
David Castillo és soci director del Registre Andorrà de Morositat.
David Castillo és soci director del Registre Andorrà de Morositat.

Els morosos registrats superen els 50 milions d’euros i 208.000 registres


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Els impagats registrats al Registre Andorrà de Morositat (RAM) ja suposen deutes de més de 50 milions d’euros i estan formalitzats en 208.000 registres, dels quals gairebé el 90% són empreses o autònoms.
D’aquests 50 milions que deuen els morosos, s’han pogut cobrar més de 31 milions i els registres tancats són 132.228.  Això suposa que s’aconsegueix cobrar més de sis de cada deu impagats que entren al registre. Gairebé el 6,5, per ser exactes. Aquesta taxa, anomenada de recobrament, té uns nivells excel·lents, segons sostenen des del registre, i dona al client del RAM una certa garantia que el servei no només fa una correcta prevenció de crèdit i solvència, sinó que, a més, quan té una incidència, té una alta probabilitat de solucionar-la en un temps relativament curt en comparació amb altres mètodes i de forma molt més econòmica.
David Castillo, soci director del RAM,  explica que aquesta taxa del 6,5 (o del 65%) “ja és un èxit, tenint en compte que duplica la nostra previsió inicial, però creiem que com que Andorra és un país petit podria arribar al 70% o el 75% sense problema durant el 2019”, va avançar.  
Quant a nombre de clients,  el RAM ha crescut un 4,8% i espera superar a finals d’aquest any els 600. Des del RAM destaquen que, durant tot aquest temps, no hi ha hagut cap baixa de clients, fet que demostra  diuen, “que el producte els funciona”. 
En més d’un any i mig, el RAM ha superat les expectatives amb què va néixer. Tot i això, Castillo explicar que amb aquesta trajectòria “la tendència és estabilitzar-se després del primer any amb un creixement tant de publicacions com de cobraments evolutiu”, va dir. 
Totes les xifres, tant de clients com de registres i cobraments, superen amb escreix les expectatives marcades pels socis del RAM quan, ara fa un any i mig, el van crear. Tot i això, com qualsevol empresa, volen créixer: “A més, tenim clar que com més clients, més satisfactòria és la informació que reben els nostres afiliats”, puntualitza.
Com altres registres de morosos, el RAM registra cada impagament i es quantifiquen els imports i els deutes, però no el nombre total de morosos com a persones o empreses i autònoms. Per tant, un morós pot tenir diversos registres i, com en la resta de registres d’aquest tipus, es fa per nombre de publicacions. 
Tampoc es té calculat el temps en què es pot arribar a cobrar un cop s’hagi publicat al RAM un impagament: “No hi ha temps màxim perquè el deute pot quedar penjat al fitxer tant de temps com el publicador vulgui fins que el deute estigui prescrit”, explica Castillo. 
El RAM, com a fitxer de caràcter privat sense participació pública, va arrencar el novembre del 2016. S’ofereix com un producte que conté la major base de dades de morositat financera i comercial, així com informació dels deutes amb l’Administració pública. En aquest servei hi participen múltiples empreses del teixit empresarial andorrà. 
En dos mesos de trajectòria ja s’havien registrat unes 50.000 incidències d’impagaments i la taxa de recobrament havia suposat un 40% i tenia 200 clients inscrits. L’evolució d’aquest registre ha sigut exponencial i ha arribat a unes xifres en què, havent superat els 600 clients i una taxa del 65% –similar a la dels països veïns, on els registres ja tenen més de 15 anys–, la tendència serà créixer a un ritme més moderat i amb tendència a estabilitzar-se. 
Els clients del RAM també poden consultar els morosos d’altres països. L’objectiu final del registre, que també persegueixen els clients, és reduir al màxim la morositat. La majoria dels clients del RAM, que està adaptat a la normativa europea sobre la protecció de dades, són empreses però també presten servei a les administracions. 

morosos
registrats
50 milions
208.000 registres
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic