Diari digital d'Andorra Bondia
El grup de l'alimentació ha pujat un 14,1% en un any.
El grup de l'alimentació ha pujat un 14,1% en un any.

Els preus baixen un 0,3% al gener però la inflació interanual s'eleva fins al 7,4%


Escrit per: 
M. S. / Foto: Agències

Els preus van davallar un 0,3% el gener si bé la inflació interanual es va elevar fins al 7,4%, segons els dades fetes públiques avui per Estadística, que ha atribuit aquesta disminució de la variació intermensual al decreixement dels preus dels productes dels grups vestit i calçat, degut a la disminució generalitzada dels preus per les rebaixes d'hivern, i transport, que han registrat davallades del 11,3% i del 0,7%, respectivament.

Quant a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, s'ha situat al 5,4%, dos punts per sota de l’IPC registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el decreixement en la variació anual de l’IPC dels productes petroliers que passa del 24,5% el mes passat al 19,0%.

Així, en termes anuals, el grups que han fet pujar més la inflació són aliments i begudes no alcohòliques, amb un increment de sis dècimes, situant-se al 14,1%, a causa de l’augment dels preus de la Llet, formatge i ous, del peix, dels llegums i verdures i els de la carn, i habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, amb un creixement de tres dècimes, situant-se al 7,8%, degut a l’augment dels preus del lloguer de l’habitatge.

En sentit contrari, els grups que ha contribuit a moderar la inflació han estat el d'esbarjo, espectacles i cultura, amb una disminució d’un punt i sis dècimes, situant-se al 7,5%, degut a la disminució dels viatges organitzats, i el de comunicacions, amb un decreixement d'un punt i dues dècimes, situant-se en un negatiu 1,2%, com a conseqüència de la disminució dels preus dels serveis de telecomunicacions.

En termes mensuals, alimentació i begudes no alcohòliques i habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles han estat els grups més inflacionistes. El primer ha pujat un 1,1% a causa de l’augment dels preus de la llet, formatge i ous, del peix i dels de la carn. En el cas del segon, l'increment ha estat del 0,5% com a conseqüència de l'augment dels preus del lloguer de l'habitatge. 

Pel que fa a l'IPC dels països veïns, a Espanya l'índex de preus al consum del gener es va situar al 5,9%, dues dècimes més respecte a la variació registrada el mes de desembre com a conseqüència principalment del comportament dels preus del grup del vestit i calçat, on els preus de les rebaixes han estat més moderats que les del gener del 2022, i del transport, que ha crescut més de dos punts fins al 5,6% degut a l'augment del preu de carburants i lubricants. A França, l'índex avançat situa la inflació en el 6%, dada que s'haurà de confirmar aquest divendres quan es faci pública l'IPC definitiu.

preus
IPC

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte