Diari digital d'Andorra Bondia

Els preus baixen un 0,4% al mes d'agost


Escrit per: 
Agències

Els preus han disminuït un 0,4% al mes d'agost, situant l'acumulat dels primers vuit mesos de l'any en el 0,5%. Així ho ha fet públic aquest dijous el Departament d'Estadística, que ha assenyalat que l'IPC anual se situa a l'1,7%.

D'altra banda, la inflació subjacent del mes d’agost del 2010 registra una variació mensual del -0,4% (agost 2009 -0,4%) estabilitzant la variació anual en el 0,0% (juliol 2010 0,0%).

Les dades mostren que els grups que mantenen un comportament a l’alça, són els que tenen unes variacions mensuals que pugen més que l’any anterior: esbarjo; pugen quan l’any anterior baixaven: ensenyament; es mantenen estables quan l’any anterior baixaven: béns i serveis diversos, i alimentació; i pugen quan l’any anterior es mantenien estables: restauració i salut. D'altra banda, mantenen un efecte moderador sobre l’IPC, els grups que tenen unes variacions mensuals que baixen  quan l’any anterior pujaven: transport i habitatge; baixen més que l’any anterior: roba i calçat; i baixen quan l’any anterior es mantenien estables: mobles.

La variació mensual de l’IPC d’agost del 2010 és del -0,4%. En aquesta dada han influït negativament els grups de la roba i calçat, amb el -0,41% (variació mensual -6,9%), l'habitatge, amb el -0,01% (variació mensual -0,1%), els mobles, amb el -0,02% (variació mensual -0,4%) i transport, amb el -0,02% (variació mensual -0,1%). En canvi, repercuteixen positivament l'esbarjo, amb el 0,04% (variació mensual +1,0%) i la restauració, amb el 0,02% (variació mensual +0,3%). Per a la resta de grups la seva repercussió ha estat pràcticament nul·la.

Pel que fa a la inflació subjacent, és a dir, la que es calcula sense tenir en compte ni els productes energètics ni els productes frescos, s'ha mantingut en el mateix valor registrat al juliol. Així, s'ha reduït en tres dècimes la diferència entre l’IPC i la inflació subjacent que passa de l'1,9% a l'1,6% sobretot per la baixada dels preus aquest mes d’agost dels productes petroliers, que registren unes variacions anyals positives passant del 18,7% al 14,6%.

D'altra banda, comparant les xifres d'Andorra amb els països veïns, Estadística assenyala que l’IPC interanual de França se situa a l'1,4% després de registrar aquest mes d’agost una variació mensual del 0,2%. Pel que fa a Espanya, l’IPC interanual ha baixat i se situa a l'1,8% registrant aquest mes una variació mensual del 0,3%.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic