Diari digital d'Andorra Bondia
Vehicles en una benzinera de Sant Julià de Lòria.
Vehicles en una benzinera de Sant Julià de Lòria.

Els preus creixen un 0,2% al maig i l'IPC acumulat és de l'1,2%


Escrit per: 
Agències

Els preus van augmentar al maig un 0,2% amb la qual cosa l'índex de preus al consum (IPC) acumulat de l'any se situa en l'1,2%, una xifra que coincideix també amb la variació anual.

Així, segons les dades del departament d'Estadística del Govern, cal destacar que els principals grups de l'IPC que tenen una influència positiva en la taxa anual són transport, amb un augment de vuit dècimes, situant-se al 3,2%, a causa d'un increment en els preus dels carburants i lubricants; esbarjo i cultura, amb un creixement de vuit dècimes, situant-se al -1,7%, a conseqüència d'un augment de preu en els viatges organitzats; roba i calçat, amb un augment de cinc dècimes, situant-se al -0,7%, a causa d'un increment en el preu del vestit i calçat. En canvi, els principals grups amb una influència negativa en la variació anual del mes de maig són béns i serveis diversos, amb un decreixement de tres dècimes, situant-se al 0,8%, a causa d'una disminució en el preu dels serveis financers i begudes no alcohòliques i tabac, amb un decreixement de tres dècimes, situant-se al -0,7%, a conseqüència d'una disminució en el preu de les begudes no alcohòliques. El grup de l'IPC que ha mantingut la variació anual de preus al mes de maig és ensenyament, amb l'1,5%.

Pel que fa a la inflació subjacent, és a dir, la que es calcula sense tenir en consideració els productes energètics i els frescos, ha estat al maig del 0,5%, set dècimes inferior a l'IPC. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el creixement en la variació anual dels productes petroliers que passa del 9,8% el mes passat al 13,5%. Per altra banda, els productes frescos decreixen al passar del 0,5% al mes passat al 0,2%.

Pel que fa a la variació mensual, cal destacar que els grups que han tingut una repercussió negativa han estat esbarjo i cultura, amb una variació mensual del -0,6% i una repercussió mensual del -0,03%, a conseqüència d'un decreixement en el preu dels viatges organitzats. En canvi, els principals grups que destaquen per la seva repercussió positiva són transport, amb una variació mensual del 0,5% i una repercussió mensual del 0,09%, a conseqüència d'un augment de preus dels carburants i lubricants; i habitatge, amb una variació mensual del 0,3% i una repercussió mensual del 0,05%, a causa d'un creixement de preus del fuel domèstic.

Cal destacar que la variació anual de l'IPC avançat d'Espanya del mes de maig se situa al 2,7%. En cas de confirmar-se, augmentaria cinc dècimes respecte a la registrada al mes anterior. I la variació anual de l'IPC avançat de França és de l'1,4%. En cas de confirmar-se, augmentaria dues dècimes respecte a la registrada al mes anterior. En l'àmbit de la Unió Europea, l'evolució dels preus de l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa al 2% al maig (a l'abril va ser de l'1,6%).

Andorra
preus
maig
IPC
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic