Diari digital d'Andorra Bondia

Els preus pugen un 0,1% al mes de juny i situen l’IPC anual en l’1,9%


Escrit per: 
Agències

Els preus han pujat un 0,1% al mes de juny, situant l’índex de preus al consum (IPC) en l’1,9%. Aquesta estabilització de la variació interanual de l’IPC és deguda al fet que s’ha registrat, durant aquest juny, la mateixa variació mensual del juny de l’any passat. La variació acumulada al mes de juny ha estat de l’1,2%.

Els grups que mantenen un comportament a l’alça són els que tenen unes variacions mensuals que pugen quan l’any anterior baixaven: alimentació, salut i restauració. Han baixat menys que l’any anterior roba i calçat, i el que ha pujat més que l’any passat és esbarjo.
En canvi, mantenen un efecte moderador sobre l’IPC els grups que tenen unes variacions mensuals que s’incrementen menys que l’any anterior (transport i habitatge); els que baixen quan l’any anterior pujaven (mobles) i els que es mantenen estables quan l’any anterior pujaven (béns i serveis diversos i ensenyament).
Pel que fa a les variacions anuals, Estadística destaca l’augment de la inflació dels grups alimentació, salut, hotels i restaurants, vestit i calçat, i esbarjo; el manteniment de la inflació del grup béns i serveis diversos; i la disminució de la inflació dels grups transport, mobles, habitatge i ensenyament.
Pel que fa a la inflació subjacent –és a dir, la que es calcula sense tenir en compte els productes energètics i els productes frescos‒, al juny va registrar per tercer mes consecutiu una variació interanual negativa i se situa al -0,1%. En aquest sentit, s’ha reduït una dècima la diferència entre l’IPC i la inflació subjacent, que passa del 2,1% al 2%, sobretot per la baixada dels preus dels productes petroliers i frescos i per la recuperació dels preus dels productes que no són ni els frescos ni els energètics.
En comparació dels països veïns, l’IPC interanual de França ha tornat a baixar una dècima per segon mes consecutiu, situant-se aquest mes de juny a l’1,5%. L’IPC d’Espanya va registrar el mes passat una variació mensual del 0,2%, que fa baixar tres dècimes la inflació interanual (1,5%).

Número de vots: 34
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic