Diari digital d'Andorra Bondia

Els preus pugen un 0,1% el juny però es manté la inflació negativa


Escrit per: 
Redacció


Els preus van pujar el més de juny un 0,1% respecte al mes anterior, però l’IPC continua sent negatiu i la variació interanual es va situar al -2%, segons les dades fetes públiques aquest dijous des de l’executiu. Pel que fa a l’IPC acumulat dels primers sis mesos de l’any, també presenta un valor negatiu i es va situar al -0,7%.

Els grups que mantenen un efecte moderador sobre l’Índex de Preus al Consum són els que tenen unes variacions mensuals que baixen quan l’any anterior augmentaven: l’alimentació i la restauració; els que pugen menys que l’any anterior: l’esbarjo, l’habitatge, el transport i els mobles; i els baixen més que l’any anterior: vestit i calçat i la salut.
En canvi, els grups que tenen unes variacions mensuals que presenten un comportament a l’alça són l’ensenyament, que puja més que l’any anterior; i els béns i serveis diversos que pugen quan l’any anterior baixaven.
En relació amb el país veí, a Espanya, la taxa de variació interanual de l’IPC se situa en el -1,0% disminuint una dècima respecte a la taxa interanual registrada al mes de maig -0,9%.

Carburants a la baixa

D’altra banda, ahir també es van fer públiques les dades relatives a la importació de carburant al mes de juny. Així s’ha constatat que les importacions han baixat un -6,0% respecte el mateix mes del 2008, baixant en un -9,4% la gasolina sense plom de 98 octans, així com un - 9,6% la gasolina sense plom de 95 octans i un -3,2% el gasoil de locomoció. També s’ha importat un -10,5% de gasoil de calefacció.
La quantitat de carburants importats durant la primera meitat de l’any ha estat un -6,1% més baixa que la importada durant els sis primers mesos de l’any 2008. Aquesta davallada ha estat sobretot en gasolina sense plom de 98 octans, amb un -15,3%.

Massa salarial

Paral·lelament, també es van donar a conèixer les dades del mercat laboral relatives al mes d’abril que posen de relleu la disminució de la massa salarial en un -4,3% respecte al mateix mes de l’any anterior, en que havia crescut un 4,2%.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic