Diari digital d'Andorra Bondia
El grup del vestit i calçat ha estat el que ha registrat un comportament més inflacionista.
El grup del vestit i calçat ha estat el que ha registrat un comportament més inflacionista.

Els preus pugen un 0,1% a l'octubre i la inflació anual es manté en el 0%


Escrit per: 
Redacció

Els preus van pujar un 0,1% l'octubre passat, fet que va situar la inflació acumulada en els primers deu mesos de l'any en el 0,1% després de mesos d'inflació negativa, segons les dades fetes públiques aquest matí pel departament d'Estadística, que ha precisat que la inflació anual es manté estable en el 0%, igual que al setembre. Quant a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, s'ha situat en el 0,7%.

El grup que ha mantingut un comportament més inlacionista ha estat el del vestit i calçat, que ha registrat una augment de preus del 2,9% com a conseqüència de la sortida de les rebaixes dels complements de vestir. En canvi, el grups  del transport, on els preus van dismiunuir un 0,7% a l'ooctubre a causa del descens de preu de carburants i lubricant, i el de l'esbarjo, espectacles i cultura, degut a la disminució dels preus dels viatges turístics, han estat els més deflacionistes.

En termes anyals, els grups més inflacionistes han estat vestit i calçat, amb un creixement de gairebé tres punts, situant-se al 0,4% a conseqüència dels preus de les peces de roba; i mobles, estris domèstics i serveis de la llar, amb un creixement de quatre dècimes, situant-se a l'1,4%, arran dels preus dels articles de decoració. 

Per contra, els que més han contribuït a la moderació de l'índex de preus han estat  ensenyament, amb una variació anual de l'1,5%, un punt i mig inferior a la del mes anterior a conseqüència d'un increment menor en el preu dels ensenyaments no atribuïbles a cap nivell, el del transport, amb un creixement de sis dècimes, però encara en un negatiu 5,4% arran d'una disminució dels preus dels carburants i lubricants, i el de begudes alcohòliques i tabac, amb un creixement menor de sis dècimes, situant-se al 3,2% arran d'un increment menor del preu del tabac respecte al mateix mes de l'any anterior.

Si es compara l'índex amb el registrat als països veïns, la variació anual de l'IPC d'Espanya de l'octubre se situa al -0,8%, quatre dècimes menys que el mes anterior, degut a la disminució en la variació anual de més de dos punts al grup habitatge, que cau un 3,6,% per la davallada del preu de l'electricitat, de tres punts al grup comunicació, amb la davallada una 4,2% per la disminució dels preus dels serveis telefònics respecte a l'estabilitat de l'any anterior, i de gairebé un punt i mig al grup educació, amb una caiguda del 0,2% a causa d'una reducció dels preus de l'ensenyament universitari.

A França, la variació anual es manté en el 0%. Aquesta estabilització és conseqüència d'un augment de sis dècimes en la variació anual del grup alimentació, amb l'1,5% produït pel dinamisme dels preus dels productes frescos. S'explica també pels preus de l'energia (amb una variació anual negativa del 7,8%) que decreixen menys a conseqüència de la disminució menys forta que el mes passat dels preus del gas natural i de ciutat, i per la forta disminució dels preus dels productes petroliers.

A nivell de la Unió Europea, l'evolució dels preus de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) es troba al -0,3%.

preus
pugen
0
1%
l'octubre
inflació
anual
manté
0%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic