Diari digital d'Andorra Bondia

Els preus pugen un 0,2% al febrer i situen l'IPC a l'1,9%


Escrit per: 
Redacció

Els preus van pujar un 0,2% al febrer, i van situar l’índex de preus al consum (IPC) en l’1,9%. D’aquesta manera, la variació anual de l’IPC va pujar tres dècimes, mentre que l’acumulada d’aquest any és també del 0,2%.

La inflació subjacent va registrar una variació mensual del -0,3%, fent passar la variació interanual del -0,2% al -0,3%. En termes anyals, un dels grups de l’IPC que han registrat una tendència inflacionista al febrer ha estat l’esbarjo, que passa del -3,0% al -2,0%, principalment per la pujada dels preus dels serveis culturals i recreatius, els ordinadors personals i els viatges turístics. També han augmentat els preus del transport, que passen del 5,4% al 6% per la crescuda dels preus dels carburants, amb un increment del 13,7% al 15,7%, i de les reparacions i els manteniments als tallers, que passen del 3,2% al 4%. També puja el preu de l’habitatge, del 3,3% al 3,9%, també com a conseqüència dels combustibles, que passen del 22,8% al 27%, i del gas, amb 2,4 punts percentuals més.
Els grups de l’IPC que han tingut una tendència menys inflacionista en termes anuals han estat la roba i el caçat, amb una davallada del -6,2% al -7,9%. La variació anual dels preus dels serveis de salut passa del 3,2% al 2%, amb una disminució dels preus de les medicines de 4 punts percentuals. Pel que fa al grup d’aliments, cal destacar la baixada anual del preu dels llegums i les verdures, que passen del 7,1% al 2,0%, mentre que les begudes alcohòliques baixen del -3,6% al -4,5%. Finalment, l’ensenyament, els béns i serveis diversos i els hotels i restaurants mantenen uns preus similars en termes anuals.
La variació mensual de l’IPC del febrer ha estat del +0,2%, com a conseqüència de l’augment del preu de l’alimentació (0,3%), l’habitatge (0,8%), els mobles (0,3%), el transport (1,2%), l’esbarjo, els espectacles i cultura (0,4%) i els hotels i restaurants (0,2%). En contrapartida, els preus de la roba i el caçat van baixar un 6,2%  i els béns i serveis diversos un 0,1%, mentre que els preus dels serveis de salut i ensenyament es mantenen.
En relació amb els països veïns, l’IPC interanual d’Espanya del febrer ha pujat tres dècimes i se situa en el +3,6% després de registrar una variació mensual del +0,1%, mentre que l’índex interanual de França es manté similar a l’andorrà, ja que al febrer ha baixat una dècima i registra un +1,7% després d’experimentar una variació mensual del +0,5%.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic