Diari digital d'Andorra Bondia
Els preus del grup de l'alimentació van créixer un 0,5% el novembre.
Els preus del grup de l'alimentació van créixer un 0,5% el novembre.

Els preus pugen un 0,2% al novembre i deixen la inflació acumulada de l'any al 6,9%


Escrit per: 
M. S. / Foto: Agències

Els preus van incrementar-se un 0,2% al novembre, fet que va situar la inflació acumulada de l'any en el 6,9%, una dècima per sobre de l'annual que és del 6,8%, segons les dades relatives a l’índex de preus al consum (IPC) fetes públiques pel departament d’Estadística.

Aquest creixement de la inflació ve donat principalment com a conseqüència del creixement dels preus dels productes dels grups aliments i begudes no alcohòliques i mobles, estris domèstics i serveis per a la llar, que han registrats increments del 0,5% i de l'1,1%, respectivament.

Quant a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, s'ha situat ja al 4,3%, dos punts i cinc dècimes per sota de l’IPC registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el decreixement en la variació anual de l’IPC dels productes petroliers que passa del 37,7% el mes passat al 32,3% i la dels productes frescos que passa del 14,2% al 13,4%. 

Així, en termes anuals, el grups que han fet pujar més la inflació són mobles, estris domèstics i serveis per a la llar, amb un increment de nou dècimes, situant-se al 8,2%,  de l’augment dels preus dels articles no duradors per a la conservació de la llar en comparació amb la disminució registrada el mes de novembre de l’any passat, i esbarjo, espectacles i cultura, amb un creixement de sis dècimes, situant-se al 6,3%, a causa, principalment, d’una disminució dels preus dels paquets turístics inferior a la del mateix mes l’any anterior.

En sentit contrari, els grups que ha contribuit a moderar la inflació han estat el de transport, amb una disminució d’un punt i dues dècimes, situant-se al 9,5%, degut a la disminució dels preus dels carburants i lubricants, i el de l'habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, amb un decreixement de tres dècimes, situant-se al 6,1%, degut a la caiguda dels preus dels combustibles líquids en contraposició a l’augment registrat el mateix mes de l’any anterior.

En termes mensuals, alimentació i begudes no alcohòliques i mobles, estris domèstics i serveis per a la llar han estat els grups més inflacionistes. El primer ha pujat un 0,5% a causa de l’augment dels preus dels pa i cereals, la llet, formatge i ous i, en menor mesura, de la fruita, la carn i el peix. En el cas del segon, l'increment ha estat de l'1,1% a a de l’augment dels preus dels articles no duradors per a la conservació de la llar. 

Pel que fa a l'IPC dels països veïns, a Espanya l'índex de preus al consum del novembre es va situar al 6,8%, cinc dècimes menys respecte a la variació registrada el mes d’octubre com a conseqüència principalment del comportament dels preus del grup de l'habitatge, mentre a França, la inflació es va situar en el 6,2%, la mateixa variació que la registrada el mes anterior.

preus
IPC
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic