Diari digital d'Andorra Bondia
El de l'alimentació ha estat un dels grups més inflacionistes.
El de l'alimentació ha estat un dels grups més inflacionistes.

Els preus pugen un 0,4% a l'abril i situen la inflació anual en l'1%


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

Els preus van pujar un 0,4% l'abril passat, fet que situa tant la inflació acumulada en el primer quadrimestre de l'any com la inflació anual en l'1%,segons les dades relatives a l’índex de preus al consum (IPC) fetes públiques pel departament d’Estadística. La inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, es va situar en el 0,4%.

El grups de vestit i calçat i el d'esbarjo, espectacles i cultura, que van registrar un augment de preus de l'1%, així com el de béns i serveis diversos, amb una pujada de preus del 0,6%, i el de l'alimentació i begudes no alcohòliques, amb un increment del 0,5% degut a l'augment de preus dels productes frescos, van ser els que va mostrar una tendència més inflacionista. Per contra, els grups que va mantenir un comportament més deflacionista van ser mobles, estris domèstics i serveis per a la llar i el d'ensenyament, que van mantenir els preus, així com també els de begudes alcohòliques i tabac, hoteleria i restauració i comunicacions, on els preus es van incrementar únicament un 0,1%.

En termes anyals, els grups més inflacionistes van ser el de transport, amb un augment d’un punt i cinc dècimes, situant-se al 2,4%, a causa d’un increment en els preus dels carburants i lubricants, el d'hoteleria i restauració, que va augmentar un punt i tres dècimes, situant-se al 1,9%, a conseqüència d’un augment de preu dels menús fora de la llar. 

Per contra, esbarjo, espectacles i cultura va ser el grup més deflacionista en registrar un decreixement d’un punt i set dècimes, situant-se en un negatiu 2,5%, a causa d’una disminució en el preus dels articles i equips per a la recreació, jardins i animals domèstics. Habitatge i ensenyament van mantenir els preus.

Si es compara l’índex amb el registrat als països veïns, la variació anual avançada de l’IPC de l'abril d’Espanya, que farà públiques les dades definitives aquest divendres, es va situar en el 2,2%, mentre la de França, va ser de l'1,2%. A nivell de la Unió Europea, l’evolució dels preus de l’índex de preus de consum harmonitzat es troba a l' 1,6%.

preus
pugen
0
4%
l'abril
situen
inflació
anual
l'1%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic