Diari digital d'Andorra Bondia

Els preus pugen un 0,5% al mes de maig i situen l'IPC a l'1,9%


Escrit per: 
Agències


Els preus van registrar un augment del 0,5% al mes de maig i van situar l’Índex de Preus al Consum (IPC) en l’1,9%. Així ho posen de relleu les dades publicades ahir pel departament d’Estadística, que també destaquen que la variació acumulada al mes de maig és de l’1,2%.

D’altra banda, la inflació subjacent del mes de maig del 2010 va registrar una variació mensual del 0,2% i va situar la variació anual en el -0,2%, mentre que a l’abril era del -0,1%.
Els productes que més van encarir-se el mes passat van ser la roba i el calçat, amb un increment de preus del 3%; el transport, que va incrementar-se en un 0,8%, i l’habitatge, en un 0,7%. Els preus de la resta de grups van quedar-se pràcticament com estaven a l’abril. En termes interanuals, els grups de l’IPC que van registrar una major tendència inflacionista són l’habitatge (3,4%), el transport (6,3%), els hotels i restaurants (0,8%) i la salut (3,7%). En canvi, els grups de l’IPC que presenten una tendència menys inflacionista són el vestit i calçat (-2,7%), els mobles (0,1%), els béns i serveis diversos (-0,2%), i els aliments, begudes i tabac (0,5%).
Pel que fa a la inflació subjacent, aquella que es calcula sense tenir en compte els productes energètics i els productes frescos, al mes de maig es va registrar per segon mes consecutiu una variació interanual negativa que supera d’una dècima la registrada al mes anterior i se situa al -0,2%. Així, Estadística va assenyalar que continua creixent la diferència entre l’IPC i la inflació subjacent, que passa de l’1,9% al 2,1%, sobretot per la continuada recuperació dels preus dels productes petroliers, que van registrar unes variacions anyals positives que van passar del 20,4% al 23,3%.
També continuen a l’alça els preus dels productes frescos, però amb variacions anuals menys fortes, i passen del 2% al 2,2%. Els preus dels productes làctics mantenen la tendència a la baixa i se situen amb una variació anual de 5,5%, mentre que els preus dels llegums i la verdura, malgrat baixar un 1,8% al maig, arrosseguen una variació anual de l’11,3%. Una altra causant d’aquest creixent diferencial, segons destaca Estadística, és la baixada continuada dels preus de l’alimentació no relacionada amb el producte fresc, que passa del -2,4% (abril 2010) al -3,1% (maig 2010).
En relació amb els països veïns, l’IPC interanual de França va baixar una dècima el mes de maig i es va situar a l’1,6%. La pujada dels preus de l’energia i dels productes frescos van ser els principals causants d’aquesta variació. D’altra banda, l’IPC d’Espanya va registrar al maig una variació mensual del 0,2%, una xifra que va fer pujar tres dècimes la inflació interanual, fins a l’1,8%. Els grups que més van contribuir a aquesta pujada de preus van ser el vestit i el calçat, l’habitatge i el transport.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic