Diari digital d'Andorra Bondia

Els preus pugen un 0,5% a l'abril i situen l'IPC en l'1,8%


Escrit per: 
Agències


Els preus han registrat un increment del 0,5% al mes d'abril, de manera que l'Índex de Preus al Consum s'ha situat en l'1,8%. Així ho ha fet públic aquest dijous el Departament d'Estadística.

Les dades mostren que els grups que mantenen un comportament a l’alça, són els que tenen unes variacions mensuals que pugen quan l’any anterior baixaven: habitatge i restauració, i els que pugen més que l’any anterior, com és el cas del transport. En canvi, mantenen un efecte moderador sobre l’IPC, els grups que tenen unes variacions mensuals que pugen menys que l’any anterior: roba i calçat; baixen quan l’any anterior pujaven: esbarjo i mobles; es mantenen estables quan l’any anterior pujaven: béns i serveis diversos; baixen quan l’any anterior es mantenien estables: ensenyament i alimentació; i els que es mantenen iguals que  l’any anterior: salut.

La variació mensual del mes d’abril 2010 és de gairebé el 0,5% (abril 2009, 0,5%) situant la variació interanual a l'1,8% (març 2010 1,9%). La inflació subjacent registra a l’abril 2010 una variació mensual del 0,3% (abril 2009 0,7%) situant la variació interanual a l’abril 2010 al -0,1%.

En termes anyals, els grups de l’IPC que han tingut una tendència inflacionista al mes d’abril són habitatge, transport, i hotels i restaurants. En canvi, els que han tingut una tendència menys inflacionista han estat vestit i calçat, esbarjo, mobles, béns i serveis diversos, ensenyament, aliments, begudes i tabac, i salut.

Pel que fa a la inflació subjacent, és a dir, la que es calcula sense tenir en compte els productes energètics i els productes frescos, aquest mes d'abril ha registrat per primera vegada en la història de l’IPC una variació interanual negativa, concretament del -0,1%, després de caure quatre dècimes.

Estadística assenyala que la diferència entre l’IPC i la inflació subjacent passa de l'1,6% a l'1,9%, de manera que continua augmentant el diferencial positiu, assentat per una continuada recuperació dels preus dels productes petroliers. De fet, les dades mostren que aquests registren unes variacions anyals positives que passen del 17,9% al 20,4%. Al mateix temps, els productes frescos també es continuen recuperant aquest mes d’abril, però ho fan amb variacions menys fortes, passant de l'1,6% al 2%.

En relació als països veïns, l'IPC d'Andorra se situa lleugerament per sobre del de França, que a l'abril ha augmentat una dècima, situant-se a l'1,7% (març 2010, 1,6%). El lleuger increment ha estat novament provocat per una forta pujada dels preus de l’energia.
 

Número de vots: 30
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic