Diari digital d'Andorra Bondia
El grup de l'alimentació i begudes no alcohòliques ha estat el més inflacionista.
El grup de l'alimentació i begudes no alcohòliques ha estat el més inflacionista.

Els preus pugen un 0,7% a l'octubre i deixen la inflació al 7%


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

Els preus van incrementar-se un 0,7% a l'octubre, fet que va situar la inflació acumulada de l'any en el 6,6% i l'anual en el 7%, una dècima més del que apuntava l'índex avançat fet públic a principis de mes, segons les dades relatives a l’índex de preus al consum (IPC) fetes públiques pel departament d’Estadística.

Aquest creixement de la inflació ve donat principalment com a conseqüència del creixement dels preus dels productes dels grups aliments i begudes no alcohòliques i transport, que han registrats increments de l'1,2% i de l'1,7%, respectivament.

Quant a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, s'ha situat ja al 4,1%, dos punts i nou dècimes per sota de l’IPC registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el decreixement en la variació anual de l’IPC dels productes petroliers que passa del 42,9% el mes passat al 37,7%. Per contra, en el cas dels productes frescos, la variació creix, en passar de l'12,8% el mes passat al 14,2%.

Així, en termes anuals, el grup que ha fet pujar més la inflació és de l'alimentació i begudes no alcohòliques, amb un augment d’un punt, situant-se a l'12,6%, a causa de l’augment dels preus de la fruita i dels llegums i verdures i, en menor mesura, del peix, la llet, formatge i ous. Per la seva part, el grup esbarjo, espectacles i cultura ha registrat un creixement d’un punt i quatre dècimes, situantse al 5,7%, a causa de l’augment dels preus dels paquets turístics en comparació amb la disminució registrada el mateix mes d’octubre l’any anterior.

En sentit contrari, el grup que ha contribuit a moderar la inflació ha estat el de l'habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, amb una disminució de dues dècimes, situant-se al 6,4%, degut a un augment dels preus dels combustibles líquids inferior al registrat el mateix mes de l’any anterior, i al decreixement dels preus d’altres serveis relacionats amb l’habitatge.

En termes mensuals, alimentació i begudes no alcohòliques i transport han estat els grups més inflacionistes. El primer ha pujat un 1,2% a causa de l’augment dels preus de llegums i verdures, llet, formatge i ous i fruita, i, en menor mesura, de la carn i el peix. En el cas del segon, l'increment ha estat de l'1,7% a conseqüència de l’augment dels preus dels serveis de manteniment i reparació, dels carburants i lubricants i del transport aeri.

Pel que fa a l'IPC dels països veïns, a Espanya l'índex avançat es va situar al 7,3%, un punt i sis dècimes menys respecte a la variació registrada el mes de setembre, mentre a França, també amb les dades avançades, la inflació es va situar en el 6,2%, sis dècimes més que al setembre. Amb dos països faran pública les dades definitives aquest dimarts.

IPC
preus
inflació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte