Diari digital d'Andorra Bondia
Alimentació i carburants han disparat la inflació el mes de juny.
Alimentació i carburants han disparat la inflació el mes de juny.

Els preus pugen un 0,8% al juny i disparen la inflació al 7,4%


Escrit per: 
Redacció / Foto: Agències

Els preus van incrementar-se un 0,8% el juny, fet que va situar la inflació acumulada de l'any en el 5,6% i l'anual en un històric 7,4%, una dècima més fins i tot del què apuntava l'índex avançat fet públic a principis de juliol, segons les dades relatives a l’índex de preus al consum (IPC) fetes públiques pel departament d’Estadística.

Aquest creixement de la inflació ve donat principalment per un augment en el preu de l’alimentació i dels carburants. I és que els productes frescos passen del 10,8% del juny passat al 13,3%, i els productes petroliers passen d'un 54,9% al 62,8%. Quant a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, s'ha situat ja al 3,2%.

Així, en termes anuals, els dos grups que han mostrat una tendència més inflacionista han estat el del transport i el d'aliments i begudes no alcohòliques. El primer ha registrat un increment de dos punts i sis dècimes, situant-se al 17,4%, a causa d’un augment en el preu dels carburants i lubricants, que creixen més aquest mes de juny que el mes de juny del 2021, a la vegada que també cal remarcar l’increment del preu del transport aeri, que augmenta més que el mateix mes de l’any anterior.

Pel que fa al grup dels aliments i begudes no alcohòliques, s'ha incrementat un punt i cinc dècimes, situant-se al 9,6%, a conseqüència del creixement generalitzat dels preus dels aliments i, especialment, del de la fruita fresca augmenta més que el mateix mes de l’any anterior. 

En termes mensuals, transport i alimentació repeteixen com a grups més inflacionistes. El primer augmenta un 2,8% a conseqüència d’un increment en el preu dels carburants i lubricants i del transport aeri, mentre el segon ho fa en un 1,1% a causa d’un augment de preu dels llegums i de les verdures fresques.

Pel que fa a l'IPC dels països veïns, a Espanya l'índex anual es va situar el mes de juny al 10,2%, un punt i cinc dècimes més respecte a la variació registrada al maig. En aquest creixement cal destacar la variació anual del grup transport, que se situa al 19,2%, més de quatre punts que el mes anterior a causa del creixement en els preus dels carburants i lubricants; del grup d'aliments i begudes no alcohòliques, que quasi dos punts i se situa al 12,9% a conseqüència de l’increment de preu del aliments frescos; del d'habitatge, que creix un punt i mig i arriba al 19% per l'increment dels combustibles per a calefacció i l'electricitat i, per finalitzar, del grup hotels, cafès i restaurants, que se situa al 7,2%, nou dècimes més, a causa de l’augment en el preu dels restaurants i serveis d'allotjaments.

En el cas de França, la inflació de juny se sita al 5,8% incrementant sis dècimes respecte al mes anterior, un augment que és a conseqüència d'un creixement de la variació anual de cinc punts i tres dècimes del grup de l'energia (33,1%) a causa d'un augment del preu dels productes petroliers; d'un punt i cinc dècimes del d'alimentació (5,8%) a causa d'un creixement generalitzat dels preus; i, per finalitzar, de l’increment d’una dècima del grup de serveis (3,3%) a conseqüència de la pujada dels preus dels serveis de transport.

 

preus
pugen
0
8%
juny
disparen
inflació
7
4%

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

com es nota que en saben de fer numeros

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte