Diari digital d'Andorra Bondia
El grup del vestit i calçat ha estat el que ha registrat un comportament més inflacionista el darrer mes..
El grup del vestit i calçat ha estat el que ha registrat un comportament més inflacionista el darrer mes..

Els preus pugen un 1,1% al setembre i disparen la inflació interanual fins al 6,1%


Escrit per: 
M.S./ Foto: BonDia

Els preus van augmentar un 1,1% al setembre i la inflació interanual es va incrementar novament per damunt del 6% (6,1%), segons les dades fetes públiques avui per Estadística, que ha atribuït aquest augment de la variació mensual al creixement dels preus dels productes dels grups vestit i calçat, que s'han disparat un 14,4%), transport, que s'ha incrementat un 1,3% i habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, grup on els preus han pujat mig punt.

Amb el nou increment dels preus del mes passat, la inflació acumulada en els primers nou mesos de l'any se situa al 4,8%, un punt i dues dècimes més que el mes passat, mentre la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, s'ha situat al 6,7%, sis dècimes per sobre de l’IPC registrat. Pel que fa a la resta dels grups especials, cal destacar el creixement de la variació anual de l’índex de preus dels productes petroliers que passa del -10,8% de l'agost passat, al -5,8% del setembre.

Així, en termes mensuals, els grups que han fet pujar més la inflació són vestit i calçat per la finalització de les rebaixes i l'entrada de la nova col·lecció, transport arran del creixement dels preus dels carburants i lubricants i el grup de l'habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, degut a l’augment dels preus de les despeses comunitàries, el combustible per a la calefacció i del lloguer de l’habitatge principal.

Si s'observa l'evolució de l'índex en termes anuals, el grup amb una tendència més inflacionista ha estat el del transport, amb un augment de dos punts i una dècima, situant-se a l'1,9%, degut al creixement dels preus dels carburants i lubricants i dels serveis de transport enfront de la disminució que es va produir al mateix mes de l’any passat, i béns i serveis diversos  amb un creixement d’un punt i dues dècimes, situant-se al 7,9%, a causa de l’augment dels preus de les assegurances.

En sentit, contrari, el grup que ha contribuït més a frenar l'escalada de l'índex de preus al consum (IPC) ha estat el d'aliments i begudes no alcohòliques, amb una disminució de nou dècimes, situant-se al 10,6%, degut al creixement dels preus dels llegums i verdures, la carn, la llet, formatge i ous i el pa i cereals inferior al que es va produir al mateix mes de l’any passat.

Pel que fa a l'IPC dels països veïns, a Espanya l'índex de preus al consum del setembre va situar-se al 3,5%, nou dècimes més respecte a la variació registrada al mes d’agost com a conseqüència principalment del comportament dels preus del grup de l'habitatge, que incrementa la variació gairebé cinc punts, fins al –13,1% transport, degut, principalment, a la pujada dels preus de l'electricitat, davant la baixada registrada el setembre del 2022. 

A França, la inflació del mes de setembre es va situar en el 4,9%, la mateixa variació que la registrada al mes d’agost. Aquesta estabilitat de la inflació resulta d'una forta acceleració dels preus de l'energia (+11,9% després del +6,8%), degut al repunt dels preus dels derivats del petroli (+10,7% després del -0,3%), compensada per la desacceleració dels preus dels aliments (+9,7% després de +11,2%).

preus
setembre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte