Diari digital d'Andorra Bondia
El grup de vestit i calçat ha estat el més inflacionista.
El grup de vestit i calçat ha estat el més inflacionista.

Els preus pugen un 1,3% al setembre i estabilitzen la inflació


Escrit per: 
Redacció

Els preus van pujar un 1,3% el setembre passat, fet que va situar la inflació acumulada en els primers nou mesos de l'any en el 0% després de mesos d'inflació negativa, segons les dades fetes públiques aquest matí pel departament d'Estadística, que ha precisat que la inflació anual també s'ha situat en el 0%, quatre dècimes menys que la registrada a l'agost (0,4%). Quant a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, s'ha situat en el 0,5%.

Els grups que han mantingut un comportament més inlacionista han estat el del vestit i calçat, que ha registrat una augment de preus del 17,9% com a conseqüència de la sortida de la nova col·lecció d'hivern, i el d'alimentació i begudes no alcohòliques, amb un increment del 0,4% a causa d’un dinamisme en el preu dels llegums i verdures. En canvi, el grup  del transport, on els preus van dismiunuir un 0,1% al setembre, ha estat el més deflacionista gràcies al descens del preu de carburants i lubricants.

En termes anyals, els principalsm grups que provoquen que la variació anual del mes de setembre disminueixi quatre dècimes respecte a l'enregistrada al mes d'agost són el del vestit i calçat, que registra un increment deu punts i quatre dècimes inferior al del mes anterior, i el d'alimentació i begudes no alcohòliques, que decreix dues dècimes i se situa al 2,3%. En canvi, els grups més inflacionistes han estat el de l'esbarjo, espectacles i cultura, que registra un decreixement menor a causa de l'increment de preus del subgrup de viatges organitzats, i el de l'ensenyament, que també decreix menys per l'augment de preu en l'ensenyament privat.

Si es compara l'índex amb el registrat als països veïns, la variació anual de l'IPC d'Espanya del juny se situa al -0,4% i la de França al 0%. A nivell de la Unió Europea, l'evolució dels preus de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) es troba al -0,3%.

preus
pugen
1
3%
setembre
estabilitzen
inflació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic