Diari digital d'Andorra Bondia
Els preus del mes de març es van veure afectats per la crisi de la Covid-19.
Els preus del mes de març es van veure afectats per la crisi de la Covid-19.

Els preus pugen un 1,6% al març


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

Els preus van pujar un 1,6% el mes passat, fet que situal la inflació acumulada en el primer trimestre de l'any en un negatiu 0,3%, segons les dades fetes públiques aquest matí pel departament d'Estadística, que ha precisat que la inflació anual s'ha situat en el 0,6%, quatre dècimes menys que la registrada al febrer. Quant a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes frescos ni els petroliers, se situa en el 0,8% respecte al març de l'any passat.

El grup que ha contribuït més a aquest increment de preus del març és el del vestit i calçat, que ha registrat una variació mensual del 34,0% i ha tingut una repercussió en l'índex de l'1,82%, a causa de l’entrada dels articles de vestit i calçat de la nova col·lecció d’estiu i del final de les rebaixes d’hivern. 
En canvi, destaquen per la seva repercussió negativa transport, amb una variació mensual negativa de l'1,8% i una repercussió mensual, també negativa, del 0,31%, a conseqüència de la disminució dels preus de carburants i lubricants i esbarjo, espectacles i cultura, amb una variació mensual negativa del 2,2% i una repercussió del -0,12%, a causa d’un decreixement en el preu dels viatges organitzats. 

En termes anyals, Estadística, que remarca que les variacions de l'IPC del març s'han vist afectades pel tancament d'empreses arran de la crisi de la Covid-19, informa que els grups que han presentat un comportament més deflacionista han estat el de transports, que ha davallat dos punts i mig i s'ha situat en el 3,3% i el de l'esbarjo, espectacles i cultura, que ha registrat un decreixement d'un punt i tres dècimes, situant-se en un negatiu 0,9%, degut principalment a la caiguda dels preus en els viatges organitzats.

Per contra, els grups que s'han mostrat més inflacionistes han estat el del vestit i calçat, que ha augmentat tres punts i tres dècimes i s'ha situat en el 2,9% a causa de la sortida de la col·lecció d'estiu, i el de l'alimentació i begudes no alcohòliques, que s'ha situat en el 2,1% després de registrar un creixement de tres dècimes com a conseqüència de l'increment de preu dels aliments.

Pel que fa a la inflació als països veïns, la variació anual de l’IPC d’Espanya el mes passat es va situar en el 0,0%. Es tracta d'un decreixement de set dècimes respecte al febrer i és conseqüència d’un descens de quatre punts del grup transport (variació anual -2,4%) pels preus dels carburants i lubricants; el grup habitatge (variació anual -4,8%) que disminueix més d’un punt a causa de la caiguda dels preus de l’electricitat i del fuel per a la calefacció; el grup oci i cultura (variació anual 0,0%) que baixa quatre dècimes a degut al descens dels preus dels paquets turístics; el grup hotels, cafès i restaurants (variació anual +1,9%) que disminueix tres dècimes a causa d’un creixement menor de tots els preus de l’agregat, respecte al mateix mes de l’any anterior.

En el cas de França, la variació anual de l’IPC es va situar en el 0,7%, també un decreixement de set dècimes. En aquest cas, es pot atribuir a la davallada del grup energia (variació anual -4,0%) per la disminució dels preus dels productes petroliers; del grup productes manufacturats (variació anual -0,4%) que decreix set dècimes a causa de la desacceleració general dels preus dels productes com el vestit i calçat, els cotxes nous, els aparells domèstics, els productes de neteja i d’higiene, o els productes de salut entre altres; i del grup serveis (variació anual +1,1%) que disminueix tres dècimes a causa principalment d’un descens en el preu dels serveis de transport. Per contra, el grup alimentació (variació anual +1,9%) augmenta una dècima pel dinamisme en el preu dels productes frescos.

A nivell europeu, l’evolució dels preus de l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) es va situar en el 0,7% al març (al febrer era de l'1,2%).

preus
pugen
Marc
1
6%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic