Diari digital d'Andorra Bondia

Els professionals troben “interessant” invertir en instal·lacions fotovoltaiques


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: S.F.G.A.

La possibilitat que finalment els particulars puguin produir energia elèctrica a través de plaques fotovoltaiques i vendre-la a l’empresa distribuïdora ha estat ben rebuda pels professionals relacionats amb aquest àmbit.

El reglament de regulació de l’activitat de generació d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic en instal·lacions integrades en edificacions i interconnectades a la xarxa suposa que s’elimina finalment el règim d’exclusivitat atribuït fins ara a l’administració en matèria de producció d’energia.
“És molt positiu perquè Andorra era l’únic país d’Europa en aquests moments on no estava regulada aquesta producció”, va explicar Jordi Llovera, representant del Col·legi d’Enginyers en la comissió creada per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) per impulsar la rehabilitació. “Es tracta d’un pas endavant, no només perquè els privats podran accedir finalment a aquest sector, sinó també perquè permetrà augmentar la producció elèctrica i, per tant, disminuir la dependència del país en aquest àmbit”, va afegir Llovera.
La utilització de la tecnologia solar fotovoltaica és una de les vies esmentades al Llibre blanc de l’energia per anar reduint la dependència del país en matèria energètica. Tot i que ja hi ha hagut propietaris que s’han interessat en els últims mesos per instal·lar als seus edificis plaques fotovoltaiques, es desconeix quina pot ser la demanda inicial. Es preveu, això sí, que les instal·lacions siguin cada vegada més barates, ja que la tecnologia avança molt ràpidament.
Llovera considera que es tracta d’una “inversió interessant”, ja que segons manifesta “és l’únic negoci en què saps el que facturaràs en els pròxims vint anys”. Així, segons l’enginyer, la rendibilitat que es pot obtenir se situaria al voltant del 10%. La tarifa subvencionada està fixada en 0,24 euros el quilowatt per hora, quan la que aplica FEDA en aquests moments és de 0,10 euros. Les instal·lacions hauran de tenir una potència màxima de 500 kW.
Es crearà un registre d’instal·lacions fotovoltaiques i el Govern publicarà convocatòries per inscriure-s’hi per una determinada quota o contingent de potència global. La tarifa de cada convocatòria es calcularà de manera que permeti recuperar la inversió feta en un termini màxim de vint anys. L’empresa distribuïdora ha de comprar, a cada instal·lació, la quantitat d’energia que resulti del producte de la potència màxima de la instal·lació fins a 1.300 hores per any, a la tarifa de la convocatòria.
Les mesures aprovades pel Govern amb l’objectiu de facilitar la millora energètica dels edificis han estat també ben rebudes entre els tècnics perquè poden propiciar més interès per la rehabilitació d’edificis. De fet, molts dels canvis contemplats a la nova regulació han estat proposats pels professionals. Així, quan s’aprovi l’avantprojecte presentat fa uns dies, les ajudes públiques a la rehabilitació podran arribar a tot tipus d’edificis i no tan sols als d’habitatges.
Llovera destaca també la importància que té la creació de l’etiqueta energètica perquè permetrà que sigui públic el consum dels edificis i donarà més valor als que facin un consum més eficient d’energia.

Publicat el reglament de certificació de l’eficiència energètica en l’edificació

La regulació que ha de permetre avaluar l’eficiència energètica dels edificis ja és una realitat, després de la publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra de dimecres passat del reglament de la certificació de l’eficiència energètica en l’edificació. La normativa té com a objectiu principal establir els mètodes d’avaluació energètica en l’edificació, així com la seva tramitació i aplicació amb la finalitat de promoure l’eficiència energètica. A més, per facilitar que els consumidors puguin interpretar la certificació de l’eficiència energètica, s’aprova un distintiu anomenat “etiqueta energètica”, que proporciona la informació objectiva dels edificis i habitatges per poder-ne comparar les prestacions.  “La certificació de l’eficiència energètica en l’edificació té com a finalitat millorar la transparència en el mercat immobiliari pel que fa a l’eficiència energètica i promoure així la utilització racional de l’energia per a qualsevol ús als edificis”, es pot llegir al reglament.
La certificació energètica, que tindrà una validesa de deu anys, haurà d’anar acompanyada d’un informe energètic, que inclourà la descripció de l’immoble i la justificació de la seva eficiència energètica, a més de les recomanacions d’ús i les actuacions que s’han de portar a terme per millorar energèticament l’edificació. No tots els edificis s’hauran de sotmetre a una avaluació energètica, ja que té un caràcter estrictament voluntari. Les exigències contingudes al reglament són aplicables als edificis de nova construcció i als existents. L’informe de l’eficiència energètica contindrà la proposta de mesures de rehabilitació recomanades i classificades en funció de la seva repercussió energètica i de la viabilitat tècnica, funcional i econòmica que permetin a l’edifici millorar la qualificació.
El reglament crea també el Registre de Certificació de l’Eficiència Energètica en l’Edificació, que es podrà consultar públicament i que oferirà informació sobre les característiques energètiques dels edificis que hi estiguin inscrits. La responsabilitat de l’emissió de la certificació recau exclusivament en el tècnic competent que la redacta, que haurà de tenir formació universitària. “Es considera que reuneixen aquesta formació els tècnics autoritzats que disposin de la titulació d’arquitecte, arquitecte tècnic, enginyer i enginyer tècnic”, sense perjudici de la qualificació d’altres professionals. Els serveis tècnics del Govern podran fer visites d’inspecció als edificis en què s’hagi fet la certificació.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte