Diari digital d'Andorra Bondia
Els recursos dels bancs creixen un 1,5% i superen els 46.000 milions
Els recursos dels bancs creixen un 1,5% i superen els 46.000 milions

Els recursos dels bancs creixen un 1,5% i superen els 46.000 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els recursos gestionats per les entitats bancàries han crescut un 1,5% i han superat els 46.000 milions d’euros en els nou primers mesos de l’any, segons les dades fetes públiques ahir pel president de l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), Pedro González, i la directora general de l’entitat, Esther Puigcercós, en el marc del primer Andorran Financial Summit. 
González i Puigcercós, que van remarcar el fet que la meitat dels recursos gestionats per la banca andorrana ho és a través de les seves filials a l’estranger, van aprofitar aquestes xifres per minimitzar l’impacte de l’intercanvi automàtic d’informació, un procés que “ha afectat més a la gestió que no pas als recursos” que s’hagin pogut perdre arran de la regularització, segons va assegurar el president de l’ABA. 
En aquest sentit, i un cop completat el procés d’adaptació a l’intercanvi automàtic d’informació, Puigcercós va assegurar que “l’impacte ha estat l’esperat” i que en cap cas ha estat massa gran tenint en compte el volum de recursos i al fet que la meitat es gestionin a l’estranger. 
Precisament, per González, aquest darrer fet i també que dels 2.600 treballadors del sector financer n’hi hagi un miler fora del país “avalen” el procés d’internacionalització de la banca andorrana iniciat fa més de quinze anys i demostren que “la nostra proposta de valor és exportable a l’estranger”.
Entre els reptes, González i Puigcercós van destacar la necessitat de continuar adaptant-se a les normatives i als estàndards internacionals així com millorar el servei al client per seguir sent competitius. En aquesta línia, el president de l’ABA va explicar que en els darrers divuit mesos les entitats han invertit globalment fins a  54 milions d’euros en noves tecnologies i canals on-line, una quantitat important ja que equival a “una tercera part del benefici d’un any de tota la banca”.

Lloances al rol dels bancs
El cap de Govern, Antoni Martí, va ser l’encarregat d’obrir l’Andorran Financial Summit i ho va fer amb un discurs en què va  voler posar de manifest el paper de la banca en l’economia nacional i en va lloar el compromís amb la transformació que ha viscut el país en els darrers sis anys, període en què el model econòmic i fiscal “s’ha homologat amb els estàndards internacionals”. Així mateix, Martí va defensar que la transformació viscuda i l’aposta per l’homologació permetrà al país, un cop s’assoleixi l’acord d’associació amb la Unió Europea, accedir al mercat interior.
Per la seva part, el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, va fer una radiografia de l’economia del país, apuntant-se especialment els punts forts, i va defensar la plaça andorrana com un “emplaçament molt interessant com a destinació d’inversions” tant per la seva estabilitat política i social, seguretat i qualitat de vida per disposar d’un marc fiscal competitiu.
Precisament, de l’aspecte fiscal en va parlar el titular de Finances, Jordi Cinca, que també va remarcar els esforços fets pel país per tal d’adaptar el seu marc normatiu, legislatiu i fiscal als estàndards internacionals més exigents en matèria de transparència, cooperació i fiscalitat internacional. En aquest sentit va defensar els principis que han guiat totes les decisions de l’executiu en el sentit que havien de ser reconegudes, estandarditzades i adaptades a la realitat del país.
L’Andorran Financial Summit va reunir en uns 200 professionals del sector financer internacional amb presència de representats del Govern, directius de bancs internacionals, gestores de fons, agències de ràting i mitjans de comunicació.

 

Interès per la plaça andorrana arran de la situació a Catalunya

La situació política i social que es viu a Catalunya i a Espanya podria tenir una vessant positiva per a la banca del país, que podria veure l’arribada de nous dipòsits. Així ho van explicar el president de l’ABA i el ministre de Finances, Jordi Cinca, si bé cap dels dos no va poder confirmar que s’estigués produint ni en quina quantitat. González va admetre que s’ha constatat un interès, tot i que “és aviat per extreure’n conclusions”. En aquesta línia, el president de l’ABA, que va recordar que qualsevol dipòsit que pogués arribar ha d’estar perfectament regularitzat, va assegurar que “no és un augment tan significatiu perquè ens asseguem a quantificar-lo”. Per la seva part, Cinca, que va dir que “els diners són els primers que es mouen en situacions convulses per buscar un refugi segur”, va remarcar també que qualsevol dipòsit haurà de “complir tots els requisits legals”.

recursos
bancs
46.000 milions
superen
creixen
1
5%
Andorran Financial Summit

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte