Diari digital d'Andorra Bondia

Els residents no hauran d’esperar deu o vint anys per poder obrir un negoci


Escrit per: 
Redacció

Els residents podran posar en marxa una empresa de manera immediata des del primer dia que visquin a Andorra legalment. Així es dedueix del projecte d’obertura que ha posat en marxa el Govern i que els ministres d’Economia, Jordi Alcobé, i d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, van exposar ahir davant de la comissió legislativa d’Economia.

Fins ara, els residents havien d’esperar deu anys des del seu establiment al país per obrir un negoci, en el cas dels espanyols, francesos i portuguesos, i vint anys els d’altres nacionalitats. D’aquesta manera, quan s’aprovi la nova llei, la residència legal al país atorgarà automàticament els anomenats drets econòmics.
“Per coherència del model no podem discriminar les persones físiques de les societats”, va explicar Alcobé. L’obligatorietat de vint anys de residència per als no andorrans desapareixerà també per a l’exercici de les professions liberals, tot i que en aquest cas es tindrà en compte que hi hagi reciprocitat. I pel que fa a la compra d’immobles, també deixarà d’existir per a les persones físiques el límit actual de dos pisos, tres places d’aparcament i 1.000 metres quadrats per fer un xalet, i només hi haurà salvaguardes conceptuals.
Els ministres van explicar que, pel que fa a les societats, no hi haurà restriccions sectorials, cosa que vol dir que la participació del capital estranger podrà ser del cent per cent en totes les activitats. Fins ara només estaven obertes totalment determinades activitats i el sistema financer, mentre que en la majoria la participació estrangera es limitava al 49%. Les empreses que vulguin venir a instal·lar-se hauran de tenir un establiment permanent i es tindran en compte també les salvaguardes conceptuals, referides a la sobirania, la protecció del medi ambient, la seguretat o la salut pública.
Pel que respecta a la inversió estrangera en immobles, les societats andorranes amb capital estranger ja no tindran cap límit, mentre que fins ara només podien adquirir aquells que estiguessin vinculats a la seva activitat. Per la seva banda, les societats estrangeres només podran comprar els immobles que estiguin necessàriament vinculats a l’activitat empresarial de les sucursals, cosa que ja passava fins ara. En tots dos casos, s’hauran de tenir en compte també les salvaguardes conceptuals.
Aquestes modificacions aniran lligades, segons va indicar el ministre d’Economia, a una sèrie de lleis que s’hauran d’anar modificant paral·lelament a l’obertura econòmica per aconseguir canviar la situació del país, “que avui dia és un dels més tancats del món”. Així, va mencionar la Llei de societats, la Llei d’immigració i la Llei de comerç, i també es va referir als convenis de no doble imposició, alguns dels quals ja estan en marxa.
En aquest sentit, Alcobé va recordar que Andorra ja està en disposició de poder signar els convenis, una vegada s’ha dotat del marc fiscal necessari, i que s’està treballant amb més rapidesa amb França, gràcies a les converses favorables que ja s’han mantingut. Pel que fa a Espanya, també s’espera que l’acord es pugui firmar aviat.
Alcobé va ressaltar la importància que l’obertura del país sigui també física, i va citar l’heliport com una de les infraestructures importants perquè sigui una realitat. L’objectiu, segons va dir, és que en mitja hora es pugui arribar a Barcelona. I com a prova de la prioritat d’aquest projecte, el ministre va dir que a finals de mes estarà a punt el plec de bases de les obres necessàries i al març s’atorgarà la concessió administrativa.

Una llista d’empreses interessades a venir a instal·lar-se al país
L’obertura econòmica pretén ajudar els sectors tradicionals a ser més competitius, i també busca la diversificació de l’economia a llarg termini. Malgrat tot, alguns dels seus fruits es podran veure també aviat; almenys és el que s’espera. I és que, segons els ministres d’Economia i Afers Exteriors, quan la reforma encara no està aprovada ja hi ha una llista d’espera d’empreses que estarien interessades a invertir al país. “Això fa que siguem molt optimistes i pensem que, si sabem vendre les possibilitats que ofereix el país, hi haurà una demanda molt important d’empreses que voldran venir”, va dir el titular d’Economia, Jordi Alcobé. Ara s’ha de posar en marxa la tasca “d’agafar la maleta i sortir” per buscar inversors, que és el que no s’ha fet mai fins ara, tal com va indicar el ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, que va insistir que “el marc legal és necessari però no suficient”. Així, en els pròxims sis mesos no només hauria d’estar aprovada la nova llei d’inversió estrangera, sinó que “hem de saber què volem fer i a qui volem anar a veure”, tot i que aquest esforç “ha de tenir una continuïtat en el futur” i en un principi s’hauria de centrar “en dos o tres sectors”. Saboya va destacar també la importància que en sis mesos es puguin concretar les primeres inversions estrangeres i va recalcar que els “èxits immediats” poden ajudar a generar confiança i a fer més visibles els atractius d’Andorra.  Un dels objectius és que puguin venir grans marques que no són presents avui dia al país i que, segons va dir el ministre d’Exteriors, són “imprescindibles” .
D’altra banda, Alcobé va  explicar que s’impulsarà també tota la regulació referent a  la propietat intel·lectual i els drets d’autor per atreure una activitat que avui en dia no és present en l’economia andorrana, així que es farà en aquesta legislatura la llei del joc, davant la manca d’oferta d’oci nocturn que hi ha.
El conseller socialdemòcrata David Rios va trobar a faltar, en l’exposició dels dos ministres davant la comissió legislativa, una referència a una possible llei antimonopoli. Alcobé va opinar, per la seva banda, que és un text “pertinent i necessari”, però encara no s’ha pres una decisió sobre si es farà.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte