Diari digital d'Andorra Bondia
Els salaris dels alts càrrecs del Govern s’incrementen un 10%Els salaris dels alts càrrecs del Govern s’incrementen un 10%
Els salaris dels alts càrrecs del Govern s’incrementen un 10%Els salaris dels alts càrrecs del Govern s’incrementen un 10%

Els salaris dels alts càrrecs del Govern s’incrementen un 10%


Escrit per: 
Enric Guinart

Aquest 2016 un 10,75% les despeses destinades a les remuneracions dels alts càrrecs. Així es desprèn de l’execució pressupostària i comptable del primer trimestre d’enguany de l’executiu. 
En concret, en el detall de les despeses de personal (que en termes globals també s’han incrementat un 1,41% i han passat dels 22.288.744 euros del primer trimestre del 2015 als 22.602.916 euros del 2016), es justifica que la pujada és “fruit de les incorporacions de nous càrrecs polítics i ambaixadors, que representen uns augments de 115.563 milers d’euros respecte de l’exercici anterior”. No obstant això, en l’esmentada execució pressupostària no es donen més concrecions sobre la qüestió. Com a contrapès, el cost més elevat del personal es veu compensat per una disminució de la partida destinada a “Triennis del personal funcionari i agents de l’administració amb caràcter indefinit” (-2,93%) i per la rebaixa del subconcepte “Dietes, desplaçaments i destinació estrangera” (-18,72%).
Un altre dels punts destacats es refereix als ingressos que obté el Govern dels beneficis de FEDA i Andorra Telecom, qüestió aquesta recurrentment criticada pels grups parlamentaris de l’oposició d’ençà que el Govern demòcrata va optar per utilitzar els guanys de les dues societats públiques per minimitzar el dèficit pressupostari o per intentar equilibrar els comptes. En aquest sentit, cal remarcar que en l’execució pressupostària del primer trimestre es posa de manifest que l’aportació d’aquestes dues entitats als ingressos de l’executiu s’ha incrementat de manera considerable, i inclús s’ha doblat en el cas d’Andorra Telecom. 
D’aquesta manera, en l’informe s’assenyala que dues parapúbliques com són FEDA (increment de 1.932 milers d’euros, un 12,96% més en termes relatius) i Andorra Telecom (increment de 7.300 milers d’euros, un 99,73% més en termes relatius) “han adoptat un paper més significatiu en la contribució als ingressos de l’Estat”. En el mateix document encara s’afegeix que “aquestes dues entitats han distribuït els seus beneficis de manera més generosa en disposar ja de reserves suficients per garantir tant la seva operativa normal com els projectes d’inversió en els quals estan immersos”. 

Més import liquidat
Si es compara amb el 2015, el Govern ja ha liquidat dels beneficis de FEDA i Andorra Telecom un total de 16,7 milions d’euros, quan l’any passat a aquestes mateixes alçades només n’havia liquidat 9,2 milions. Aquestes xifres signifiquen que dels resultats de FEDA el Govern ja n’ha executat el 86,42% del total pressupostat (2,5 milions d’euros), mentre que d’Andorra Telecom  n’ha executat el 55,44%, perquè en aquest cas el pressupost del 2016 preveu un traspàs de 26,3 milions.

Bon resultat de l’IRPF i baixa l’impost de societats

En el capítol d’impostos directes, destaca el creixement de l’import liquidat per l’impost sobre la renda (IRPF), que se situa en 
5,4 milions d’euros quan el primer trimestre del 2015 va ser de 2,5 milions. Cal recordar que aquest impost va entrar en vigor l’1 de gener del 2015, en què només es van fer retencions mensuals i trimestrals per les rendes del treball i les rendes del capital mobiliari; i per contra, el 2016 hi ha els efectes de les liquidacions i regularitzacions. En canvi, els ingressos de l’impost sobre societats continuen caient (-31,21%), malgrat que el primer trimestre és “poc significatiu” ja que els principals terminis de liquidació d’aquest tribut són el segon i el tercer trimestres. Pel que fa als impostos indirectes, es manté certa estabilitat respecte de l’any passat (amb una recaptació de quasi 70 milions d’euros) tot i les caigudes de l’IGI (-2,48%) i l’impost sobre el joc (-14,88%).

 

Govern
salaris
alts càrrecs
Andorra
pressupost
IRPF
IGI
Antoni Martí
Jordi Cinca
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic