Diari digital d'Andorra Bondia
Els visats de reforma creixen un 45% mentre que l’obra nova cau un 24%
Els visats de reforma creixen un 45% mentre que l’obra nova cau un 24%

Els visats de reforma creixen un 45% mentre que l’obra nova cau un 24%


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Hi ha més tendència a fer actuacions de reforma que no pas d’obra nova. Així ho han constatat el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) i alguns comuns. I així ho reflecteix la superfície visada el primer semestre del 2017. Les dades facilitades per l’organisme professional indiquen que mentre la reforma ha crescut el 45,4% respecte del mateix període de l’any passat, l’obra nova ha experimentat una caiguda del 24,7%. De fet, els metres quadrats de reforma ja superen els d’obra nova. En concret, fins al juny s’ha visat 40.564 metres quadrats de reforma (el 2016 van ser 27.900 metres quadrats) i en obra nova la superfície ha quedat en 36.095 metres quadrats (un any enrere se’n va registrar 47.928).
Des del col·legi d’arquitectes remarquen, però, que un aspecte a tenir en compte és l’impacte que pot haver tingut el projecte de la nova seu de la justícia, que pot descompensar les xifres tenint en compte que es tracta d’una actuació important. Aquest edifici va ser visat l’any passat i va representar 14.165 metres quadrats dels 62.253 metres quadrats totals d’obra nova.
En relació amb els enderrocs, la primera meitat de l’any la superfície visada ha estat de 3.508 metres quadrats, el 37,67% menys que durant el mateix període del 2016. En aquell moment la xifra que es va registrar va ascendir a 5.630 metres quadrats. Per contra, el que ha crescut de forma important, tot i tractar-se de xifres modestes, són les actuacions d’ampliació d’habitatges existents, que han augmentat el 89,5% i han passat de 1.683 metres quadrats la primera meitat del 2016 a 3.190 aquest 2017. 
Si fem atenció, doncs, a les dades totals registrades els primers sis mesos d’aquest any, observem que la superfície visada ha estat de 83.359 metres quadrats. Aquesta xifra representa un lleugeríssim increment del 0,26% respecte de l’obtinguda el primer semestre del 2016. L’any passat la superfície total visada fins al juny va ser de 83.143 metres quadrats. Tot plegat indica que l’activitat en aquest sector es manté estable, tal com va confirmar la degana del COAA, Zaira Nadal, que va remarcar que les dades semblen assenyalar que “la caiguda l’hem frenat” i que “ja hauríem passat la tendència a la baixa”. Nadal va recordar que el 2015 va ser l’any en què el sector va tocar fons, amb les pitjors xifres dels últims quinze anys. El 2016 es va viure una lleugera recuperació i va ser, per tant, “el segon pitjor any dels últims setze anys”, i aquest 2017 la superfície visada es manté lleugerament per sobre. Altres fonts del sector van confirmar que la sensació entre els professionals i les empreses de construcció és que cada vegada hi ha més 
feina.

Reforma
La degana del col·legi d’arquitectes va destacar la importància de la reforma en l’activitat dels despatxos professionals. La realitat és que no només es viu d’obra nova. I a més cal tenir en compte que, segons van exposar altres fonts, els honoraris per reforma són més elevats que no pas per obra nova. Nadal també va afirmar que tenint en compte el creixement registrat el 2003, quan “es va créixer massa”, “potser ara és el moment de fer reformes” per millorar “el que tenim”. Així, va apuntar que “segurament” una part important de les actuacions d’aquest tipus són millores d’eficiència energètica, un fet que va celebrar.

reforma
visats
obra nova
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic