Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, amb el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, en la presentació de l’operació.
El ministre de Finances, Eric Jover, amb el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, en la presentació de l’operació.

Emissió internacional de 500 milions per refinançar el deute de l’Estat


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: SFGA

Amb l’objectiu de tenir un endeutament “més resilient”, el Govern prepara per al primer semestre d’aquest any una emissió internacional de 500 milions d’euros amb bons verds, socials i sostenibles. Aquesta nova operació estarà llistada a Luxemburg i comptarà amb Crédite Agricole i Banco Santander com a bancs col·locadors. Amb tot, les cinc entitats bancàries del Principat també podran comercialitzar-los. De la nova emissió de deute en destaca el venciment, que s’espera tancar a 10 anys quan la mitjana dels temps de retorn actuals és de 2,3 anys, i el tipus d’interès inferior a la col·locació nacional.

L’operació té per objectiu, en la seva major part, reestructurar el finançament del deute, és a dir, que no suposa nou endeutament. El ministre de Finances, Eric Jover, ha destacat avui que l’allargament del temps de retorn oferirà una major estabilitat de les finances públiques i la rebaixa del tipus d’interès, la possibilitat de destinar més inversió a ajuts i infraestructures. A més a més es redueix la dependència de les entitats andorranes. 

Jover també ha argumentat que s’ha optat per llistar l’emissió a Luxemburg perquè és una plaça financera de “primer ordre”, per la seguretat jurídica que ofereix, i perquè té una certa especialització en bons sostenibles. La previsió del Govern és que aquesta operació tingui una bona rebuda i per això no projecta cap nova emissió de deute per a aquest any. Així, per al 2021, tan sols es planteja seguir treballant per fer una nova operació de préstec a través del Banc de desenvolupament del Consell d’Europa, que també es destinaria a reestructurar el finançament del deute.

A banda, el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, ha remarcat que de cara al 2022 es preveu treballar amb el Banc Europeu d’Inversions per finançar projectes relacionats amb infraestructures, com ara una connexió ferroviària.

El ministre de Finances ha assenyalat que malgrat que la Covid-19 ha generat una crisi profunda, “tota crisi s’ha de convertir en oportunitat” i en aquest cas ha estat la palanca que ha permès “modificar molt més ràpid del previst la situació de les finances” de l’Estat. “La situació a finals del 2021 serà diametralment diferent de la que ens vam trobar el 2011” quan Demòcrates va accedir al Govern, ha defensat.

La qüestió és que la diversificació del deute és un dels “elements col·laterals” de la pandèmia de Covid-19, que ha fet créixer la despesa de l’Estat al mateix temps que ha provocat un menyscapte, ha remarcat Jover. Això ha comportat que l’exercici 2020 es prevegi tancar amb un “dèficit històric” de 99 milions d’euros i que per a aquest 2021, el pressupost inicial ja projecti un dèficit de 65 milions, tot i que previsiblement caldrà modificar aquesta xifra tenint en compte que les restriccions de mobilitat d’aquest hivern han estat pitjors del que s’esperava, ha apuntat el ministre. “Aquests dèficits importants obliguen a endeutar-nos”, ha declarat.

Per tal de diversificar el deute, el Govern ja va impulsar l’any passat una emissió de deute internacional, que també va tenir Crédit Agricole i Banco Santander com a bancs col·locadors. Aquesta emissió es va fer en dues parts, una de 20 milions i la segona de 180 milions d’euros. Aquesta darrera es va col·locar en vuit països i va rebre una sobreescripció del 184% (es van sol·licitar 332 milions dels 180 milions). Per Jover, el sobreendeutament del 2020 permetrà afrontar de forma còmoda el 2021.

Jover també ha insistit que l’operació de deute internacional que es prepara per aquest any no ha vingut motivada per les necessitats de la banca andorrana. En aquest sentit, Jover ha assegurat que les entitats del Principat no tenen “cap problema de liquiditat” i que estan en disposició de donar més crèdit.

emissió
Internacional
500 milions
refinançar
deute
l’estat
Andorra
jover
Fiancnes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic