Diari digital d'Andorra Bondia
Ahir es va presentar el primer Data Hub nacional d’Andorra.
Ahir es va presentar el primer Data Hub nacional d’Andorra.

En marxa la primera plataforma que processa dades de multitud d’àmbits


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Actua Innovació ha posat en marxa el primer Data Hub nacional. Es tracta d’una plataforma dissenyada per emmagatzemar i processar dades de múltiples fonts d’informació per  ajudar a prendre les millors decisions i impulsar també projectes d’innovació. Permetrà desenvolupar una anàlisi en temps real de diverses mètriques, com les referents als turistes, la mobilitat i el medi ambient. 
“El valor que dona el Data Hub és poder creuar dades, processar i generar nova informació que ens permeti generar nous productes, nous serveis, nous projectes  per donar resposta a diferents àmbits del país, com són el turisme, mobilitat, energia, que són àmbits en què ja hem començat” va explicar Marc Pons, director d’Actua Innovació. 
“L’objectiu és proveir una sèrie de serveis, ja sigui a l’administració pública com també a empreses privades, i alhora generar nous projectes i productes entre investigadors, administracions públiques i empreses”, va comentar Pons. En aquest sentit s’hi podrà accedir a través d’una plataforma o web que tindrà dades públiques, com un Open Data i una part que serà privada.  
Aquest primer Data Hub començarà a desenvolupar-se en els sectors del turisme i de la mobilitat  “perquè són dos àmbits on tenim més reptes al país i també on tenim un major nombre de fonts d’informació  per treballar”, va comentar el director d’Actua Innovació.
En turisme, per exemple, amb dades proporcionades per Andorra Telecom i d’altres es podrà desenvolupar una anàlisi en temps real de mètriques referents als turistes, amb nombre, segregració per països, pernoctació mitjana, fidelització, zonificació, entre d’altres, i que servirà per millorar el monitoratge i control actual. Pel que fa a mobilitat, es pretén extraure de les dades l’estat actual de la xarxa de les carreteres, el nombre de vehicles que han transitat per una carretera, recorreguts més freqüents, entre altres dades, per donar resposta a situacions d’incertesa. 
Un altre àmbit en què es treballa és el de l’energia. Properament es preveu presentar el projecte de l’àmbit de protecció civil. Tot i això, un àmbit que Pons ha titllat de “potencial per utilitzar aquest tipus d’eines” i que també necessita un procés de dades és el de sanitat. 
Segons el director d’Actua Innovació el valor del Data Hub “no rau tant en la quantitat de les dades sinó en la qualitat i en la diversificació del tipus de dades, perquè com més es puguin creuar amb diferents àmbits més valor tindran”. 
Darrere del Data Hub hi ha un equip de treball format per dues persones i vuit col·laboradors.

plataforma
processa
dades
En Marxa
primera
àmbits
multitud
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic