Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha presentat avui el nou text de mesures urgents.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha presentat avui el nou text de mesures urgents.

ERTOs fins al 31 de desembre però selectius i per decret del Govern


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Els mecanismes de les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i de les reduccions de la jornada laboral (RJL) s’allargaran fins al 31 de desembre vinent, tot i que únicament se’n podran beneficiar aquells sectors o negocis que tinguin suspesa la seva activitat per decret del Govern o aquells que estiguin afectats per impediments que “impactin negativament i substancial” el normal desenvolupament de l’activitat, com podrien ser limitacions horàries o d’aforament o que estiguin afectats per la limitació de la mobilitat internacional, entre d’altres.

Així ho preveu el projecte de llei de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, aprovat avui per l’executiu i entrat a tràmit parlamentari per la via d’urgència, i així ho ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ha precisat que la llei, que entrarà en vigor el primer de juliol, faculta el Govern per decidir per decret quins seran els sectors i activitats que es podran beneficiar d’aquests mecanismes i en quines condicions.

En aquest sentit, Gallardo s'ha volgut mostrar “molt prudent” sobre avançar quines activitats es podran acollir als ERTOs per “no crear falses expectatives”. I és que tot i la voluntat de ser al “costat del teixit econòmic”, l’executiu vol “ser molt quirúrgic” i ajudar únicament aquells sectors que “realment ho necessiten” davant la millora de la situació epidemiològica amb l’avanç de la vacunació i la recuperació de l’activitat i la mobilitat que estan tornant a “certa mobilitat”.

Així, el ministre, que ha justificat la temporalitat de les mesures fins al 31 de desembre per si “hi hagués algun rebrot o empitjorament de la situació” poder “disposar d’una eina legal”, ha remarcat que a dia d’avui el Govern té clar que hi ha “dos sectors” que formaran part d’aquest primer decret amb tota seguretat. D’una banda, l’oci nocturn, perquè “està tancat”, i de l’altra, les agències de viatges perquè tot i la millora de la mobilitat “no s’està als nivells previs a la pandèmia”, ja que “la majoria de desplaçaments són de proximitat”. D’aquesta manera, i tenint en compte el repunt de l’activitat i de visitants que estan venint al país els darrers caps de setmana, Gallardo ha augurat que “seran molt pocs els sectors que es podran acollir als nous ERTOs”.

Al marge de les STCT i les RJL, la llei manté també la prestació per a les persones que realitzen una activitat per compte propi, això sí, seguint els mateixos criteris que els mecanismes anteriors, és a dir, per aquells que tinguin l’activitat suspesa o els que estiguin afectats per “impediments que impactin negativament i substancial” sobre aquesta.

El projecte de llei inclou també una disposició transitòria per especificar que els arrendataris de locals comercials o les empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic que encara no hagin sol·licitat els descomptes dels locals tot i tenir-hi dret, tindran fins al 31 de juliol per fer-ho, ja que si no els drets a efectes de les reduccions de les rendes es perdrien.

D’altra banda, el ministre ha explicat que el Govern ha aprovat també el decret de pròrroga de les STCT i RJL al 100% per al conjunt del sector turístic fins al 30 de juny, i ha aprofitat per actualitzar les dades relatives a les STCT i les RJL. Així, a dia d’avui hi ha fins a 3.103 persones afectades per aquestes figures de 562 empreses. Concretament, 1.414 assalariats es troben en una suspensió temporal del contracte de treball, mentre que 1.689 treballadors han vist reduïda la seva jornada laboral. Pel que fa a les prestacions abonades, Gallardo ha destacat que se n’han donat 59.089 a assalariats i 11.125 a treballadors per compte propi i que el Govern ha destinat a aquestes prestacions fins a 53,3 milions d’euros.

El titular de Presidència, Economia i Empresa ha recordat també que segueixen vigents altres ajudes com ara el segon programa de crèdits tous, els ajuts directes al lloguer dels locals comercials fins a un 50% de les quotes d’arrendament i fins a un màxim de 2.000 euros al mes, que fins al moment han suposat una injecció del Govern de 900.000 euros, o les bonificacions de 500 euros per a les empreses que contractin dos o més treballadors a través del programa d’ocupació. També s'ha referit a l’allargament de tres mesos, fins al 30 de setembre, del termini de pagament de la taxa d’activitats econòmiques i al permís per tenir cura dels membres de la unitat de convivència menors de 14 anys o amb una discapacitat en el cas que hagin estat aïllats per ser contacte estret d’una persona positiva de SARS-CoV-2.

Nova pròrroga de la facultat d’aplicar restriccions
Després de la pròrroga de dos mesos aprovada a l’abril, el Govern ha presentat a Sindicatura una nova petició perquè el Consell General li prorrogui la facultat d’establir les restriccions i mesures previstes en la Llei qualificada de seguretat pública i en la Llei general de sanitat per a un període per fer front a la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 per un període d’un mes.

I és que tot i l’evolució positiva de les dades sanitàries, l’executiu considera “adient el manteniment d’algunes mesures oportunes de protecció i prevenció de control de la pandèmia”, tenint en compte també que “encara no s’ha assolit un percentatge de cobertura de la població vacunada prou elevat”.

ERTOs
31 de desembre
selectius
decret
Govern
Comentaris: 2

Comentaris

Aconsejó a la gente que se lo piensen muy bien antes de solicitar las ayudas etc. si sois residentes y no nacionales ser por compte propi, trabajador etc.. Si os llega el momento de la renovación de la residencia os podéis llevar una desagradable sorpresa, os lo digo por experiencia propia. Cotizando 7 años por cuenta propia y para no dejar unos recibos por pagar solicite 5 meses la prestación de las ayudas por el Covid. El resultado que no me renuevan la residencia. No tenía deudas con la administración ni en ningún sitio y había devuelto la prestación ahora como las cosas van mejor pero no me sirve de nada. Que vergüenza
Si se están obrin les restricciones es llogics els ERTOS ? i perque no es fa que aquells que estiguin en ERTOS no colaborin amb tasques per la societat?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic