Diari digital d'Andorra Bondia

Escaldes prioritza la inversió a la part alta amb uns comptes deficitaris


Escrit per: 
Marta Fernández


El Comú d’Escaldes va aprovar ahir, amb l’abstenció de l’oposició, el pressupost per a l’any que ve. Es tracta d’uns números que preveuen un dèficit de 3,2 milions i que prioritzen les inversions a la parta alta de la parròquia, que rebrà una important quantitat per a la seva reactivació.

D’aquesta manera, tal com va explicar el cònsol major, Antoni Martí, el pressupost (de 27 milions) aprovat ahir és “responsable i valent” ja que tot i que es preveu deficitari no farà pujar el deute de les finances comunals per sobre dels 41 milions d’euros i es trobarà per sota del que marca la llei de finances comunals com a endeutament límit; a més a més pretén generar una sinergia positiva per a la parròquia i les inversions reals pugen a 6 milions d’euros. A la part alta, es preveu una important inversió de 2,3 milions per a la construcció d’un museu d’interpretació de la vall del Madriu i, si pot ser, també de l’aigua.
D’aquesta manera, tal com va explicar Martí, el primer objectiu que es vol aconseguir a la part alta és el de construir un aparcament de 50 places aprofitant l’enderrocament de l’hotel Casino al terreny que quedi lliure i que la corporació lloga fins al 2012. El cost estimat és de 173.000 euros. D’altra banda, s’embellirà la plaça de davant la façana de l’Art i la que es troba tot just enfront, i també s’hi ubicarà una caseta de turisme amb la intenció que sigui un reclam per als turistes. La inversió prevista és de 515.000 euros. Finalment hi ha el projecte per crear al roc del Metge el museu que sobrevolarà la carretera i on es projecta una coberta plana per on circularà l’aigua per crear una gran cascada fins al riu Valira. També es crearà una passarel·la amb jocs i salts d’aigua i s’ampliarà el passeig del riu entre la plaça dels Safarejos i la plaça Santa Anna. La inversió prevista és de 2,3 milions.
La plaça Coprínceps també rebrà una partida de 460.000 euros per al seu embelliment. Les actuacions que s’hi duran a terme serà l’embelliment d’una franja d’entre 10 i 15 metres i s’hi instal·larà una font i una zona fixa que servirà d’escenari. També hi haurà zones cobertes per a les terrasses dels bars i restaurants. A banda, hi ha previst convertir la rotonda de Fiter i Rossell en una plaça i es vol recuperar el camí ral que dóna accés al pont dels Escalls. El pressupost previst és de 200.000 euros. Finalment, es millorarà l’enllumenat a Fiter i Rossell, el carrer del Picó, Pare Enric Graner, Ciutat de Sabadell, Isabel Sandy i Sant Antoni.

Martí va insistir que també es destina una important partida als diferents serveis socials que es donen des de la parròquia. El cònsol major també va manifestar que aquest any no s’ha inclòs la partida de 600.000 euros que l’any passat es va destinar a ajudar les persones que s’havien quedat sense feina arran de l’aprovació per part dels Govern de les ajudes als aturats.
Un dels apartats que més van criticar des de l’oposició, especialment Francesc Casals, va ser la partida que es destina a comunicació ja que va remarcar que algunes despeses, com l’anuari, són senzillament per “propaganda”. També va lamentar que la inversió a la part alta hagi arribat set anys després de l’arribada de Martí al consolat. Pel que fa al dèficit, va exposar que és “assumible” i que és en temps de crisi que les administracions han d’invertir. De la seva banda, Jordi Tudó va remarcar el fet que les despeses corrents es redueixin un 14% i va exposar que això es podria haver aplicat en anys anteriors.
Martí va justificar que el que s’ha pretés és contenir la despesa de funcionament per poder fer inversions. Pel que fa als ingressos previstos, la cònsol menor, Montserrat Capdevila, va explicar que la reducció més important es donarà en les transferència procedents del Govern, ja que ja els han manifestat que seran un 17% inferiors. També és prevista una reducció del 5% en el concepte de taxes i en d’altres ingressos d’un 7%.
Una altra reducció es donarà en l’apartat d’ingressos patrimonials, bàsicament pel que fa als dividends que la corporació rep de Caldea.

Modificacions en els retribucions
i en els preus públics

La corporació comunal també va aprovar ahir una modificació de l’ordinació de la funció pública, de la gestió de l’acompliment i del reglament dels agents de circulació. A grans trets, aquestes modificacions significaran que el tercer trienni no serà del mateix import que els anteriors, sinó un 20% inferior, i cada vegada es reduirà un 10% més. Pel que fa a la gestió de l’acompliment, es farà en anys alterns i no es consolidarà en el salari. A més a més també es va aprovar una modificació dels preus públics que suposaran que aquelles activitats que no siguin de caràcter social resultin incrementades entre un 1 i un 10%. La primera hora gratuïta als aparcaments passarà a ser de mitja hora i les fraccions de les tarifes seran de 15 minuts. Amb aquesta nova ordinació es preveu que la recaptació s’incrementi i Martí va destacar que malgrat això la corporació encara subvenciona molt els preus públics.

 

Número de vots: 36
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic