Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, ha participat en els actes de la festa major d’Encamp avui.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha participat en els actes de la festa major d’Encamp avui.

Espot advoca per un acord entre patronal i sindicats per apujar sous


Escrit per: 
M. P. / L. B. S. / Foto: SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, considera que la decisió sobre si apujar els sous segons l’IPC de cara a l’any vinent ha de sorgir d’un acord entre la patronal i els sindicats. Així ho ha manifestat avui deixant clar que des de l’Executiu es confia que el Consell Econòmic i Social, “que cada cop està més rodat”, pugui ser el punt de trobada perquè les dues parts puguin arribar a una “concertació”. Ara bé, també ha deixat clar que si aquest acord no s’assolís, el Govern assumirà la seva responsabilitat i “adoptarà mesures” que permetin trobar l’equilibri entre el manteniment del poder adquisitiu dels ciutadans i la viabilitat econòmica de les empreses. Un equilibri que també s’haurà de veure repercutit en la possible aplicació de l’IPC en els preus dels lloguers.

El cap de l’Executiu considera que és prematur fer previsions, ja que cal esperar a veure quin serà l’IPC a finals d’any, però sí que ha exposat que “en una situació excepcional, més que mai hem de fer confiança a la concertació social”. Així, si l’increment de l’IPC “va més enllà del raonable, crec que hem de confiar que es puguin assolir solucions consensuades amb els interlocutors socials més enllà d’una mesura unilateral del Govern”. Si l’acord no arriba, però, l’Executiu actuarà per adoptar “mesures que ja veurem quines són”. En tot cas, la voluntat del Govern és “propiciar la concertació social i que els sindicats i la patronal arribin a un acord sobre l’increment de salaris un cop tinguem una idea definida de quin serà l’IPC”.

Espot ha remarcat que la seva visió va més enllà del possible pacte de rendes que ja s’havia apuntat fa uns mesos. I és que pel que ha explicat l’acord ha de recollir, a banda de si hi ha increment o no, si es posaria un límit salarial com va fer el Govern en les mesures adoptades aquest any o no, si l’IPC a aplicar seria la totalitat o només una part, etcètera. “Tot això ha de ser objecte de l’acord assolit i si no el Govern adoptarà decisions per preservar la capacitat adquisitiva dels ciutadans, però no podem posar en perill les empreses si hi ha una inflació desbocada”, ha assenyalat. Segons el líder del Govern de coalició, si la concertació social tanqués fins i tot un pacte que anés més enllà dels salaris, “tenint en compte la resta de despeses, millor”. “Tot el que siguin acords entre les diferents parts, nosaltres creiem que els hem de propiciar i els hem de beneir en cas d’assolir-los”, ha afirmat.

Lloguers
D’altra banda, i preguntat també per l’aplicació de l’IPC en els lloguers, ha remarcat que ha de ser una decisió que vagi “compassada amb la de l’augment de salaris”. En aquest sentit ha exemplificat que “el que no podem fer, si no augmenten els sous d’acord amb l’IPC, és apujar el lloguer amb l’IPC perquè llavors sí que estaríem afectant de forma molt substancial la capacitat adquisitiva de les capes més vulnerables”. Així doncs, una vegada més, ha insistit que es tracta d’una decisió que s’ha de prendre “en conjunt”, amb el benentès que el tema dels salaris “a mi m’agradaria que fos objecte d’un acord entre la patronal i els sindicats”.

El pla d’estalvi energètic inclourà mesures obligatòries

Preguntat pel pla d’estalvi energètic que està preparant el Govern, Xavier Espot ha reconegut que si bé encara no està tancat del tot, “és veritat que hi haurà algunes mesures que potser seran obligatòries”. El cap de Govern no ha volgut avançar de quines es tractaria i ha insistit que en la majoria “apel·larem al civisme de la ciutadania”, ja que es considera que “amb simples recomanacions podrem fer passos significatius”. La previsió és que el pla es pugui presentar al setembre i per tant, de moment, ha assegurat que “la millor mesura és que tothom estigui conscienciat i que no s’esperi a la tardor per estalviar”. “Apaguem els llums, l’aire condicionat de casa o la feina no cal que estigui a 20 graus”, ha indicat Espot, que ha reiterat que és la millor aportació per pal·liar la situació i no calguin mesures coercitives.

Andorra
economia
Espot
IPC
ajudes
sous
lloguers
estalvi energètic
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic