Diari digital d'Andorra Bondia

FEDA començarà a desplegar una xarxa elèctrica radial en el termini d’un any


Escrit per: 
Redacció

Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) vol començar a desplegar en el termini d’un any una xarxa elèctrica radial i intel·ligent que els permeti arribar de manera més eficaç a tot el territori i integrar la diversificació de les fonts d’energia.

El director de FEDA, Albert Moles, que preveu posar en marxa el projecte pilot entre finals del 2012 i principis del 2013, va assenyalar que la parapública ha començat a treballar en la definició d’“una nova filosofia de xarxa elèctrica per als pròxims anys”, amb l’objectiu d’adaptar-se als canvis que “s’estan produint en els usos de les xarxes d’energia”.

Entre els canvis previstos en les fonts d’energia, Moles va esmentar la necessitat de connectar plaques solars fotovoltaiques per injectar energia a la xarxa de manera descentralitzada, la instal·lació de noves centrals elèctriques de diverses potències i la integració de la cogeneració i les xarxes de calor. En aquest sentit, el director de FEDA va assenyalar que la comunicació entre els productors, la xarxa i els consumidors “no només haurà de ser unidireccional, sinó bidireccional”, i va afegir que “les xarxes intel·ligents hauran d’integrar tota l’energia de les centrals mitjanes i petites amb la xarxa externa d’An­dorra”.

El director de la parapública també va argumentar que el desenvolupament de la calefacció i dels vehicles elèctrics suposarà que les puntes de demanda “es desplacin i s’accentuïn”. Sobre aquest punt, Moles va explicar que caldrà incrementar la producció d’electricitat a Andorra i “tenir una gestió més acurada per assegurar el subministrament si un client demana energia”, ja que “en el futur els recursos seran cars i limitats”.

Llibre blanc de l’energia

Moles va assenyalar ahir que, tot i que en els pròxims anys la capacitat d’importació d’energia elèctrica procedent d’Espanya i França es multiplicarà per dos o per tres, “si Andorra continua creixent ens podem trobar que en deu o quinze anys no tinguem prou capacitat d’importació ni puguem fer les obres de reforç”. Davant d’aquest escenari, la parapública està col·laborant amb el Govern per desenvolupar el llibre blanc de l’energia en tres línies de treball: d’una banda, la promoció de l’estalvi; de l’altra, el reforçament de les xarxes elèctriques, i finalment, la diversificació de les fonts d’energia i l’increment de la producció d’electricitat a Andorra.

Segons el director de FEDA, aquestes línies de treball, i en especial la diversificació i la producció pròpia d’energia, seran claus per evitar una escalada de preus a llarg termini. En aquest sentit, va afirmar que “en uns moments de crisi financera com l’actual molta gent apunta cap a una crisi d’energia i Andorra pot guanyar molt”. Moles va argumentar que “l’energia ha de ser el factor diferencial perquè l’economia andorrana sigui competitiva”, de manera que “cal que la part que comprem sigui cada cop més petita”.

Preus competitius

Així, de cara als pròxims anys el director de FEDA va apostar per mantenir pujades de preu relativament moderades i inferiors a les dels països veïns, amb l’objectiu que “puguin repercutir al mínim en els clients domèstics i les empreses”. En aquest sentit, Moles va recordar que França i Espanya preveuen increments d’entre el 10 i el 15%, mentre que la proposta que la parapública va fer al Govern per a l’any que ve és del 4,5%, si bé va matisar que la decisió definitiva és de l’executiu.

Col·laboració amb els privats

Finalment, el director de la parapública va explicar que darrerament han passat d’un model organitzatiu vertical a un model per processos, més orientat als clients, un fet que obre les portes a la col·laboració amb el sector privat. Sobre aquesta qüestió, Moles considera que projectes privats com el de les minicentrals hidràuliques poden ser complementaris a la implantació del gas natural a la Comella i a Soldeu, i al mateix temps poden evitar un endeutament excessiu per a les arques públiques.

El consum domèstic d’energia baixa un 4,2% respecte als deu primers mesos del 2010

El consum d’energia per a usos domèstics durant els deu primers mesos d’aquest any ha estat un 4,2% inferior al que es va registrar en el mateix període del 2010, segons va fer públic ahir FEDA. Les xifres mostren una davallada en la majoria dels sectors, tret de l’administració, en què hi ha hagut un increment del 5,1%; els bars, amb un 0,3%; les estacions d’esquí, amb un 0,5%; les oficines i asseguradores, amb un 2,3%; l’enllumenat públic, amb un 2,5%, i els correus i telègrafs, amb una pujada residual del 0,1%.

Entre els sectors que presenten una davallada més gran respecte dels deu primers mesos del 2010 destaquen les indústries, on s’ha consumit un 11,3% menys d’energia; els sectors annexos a la construcció, amb una disminució del 12,2%; els càmpings, amb un 12,5%, i les seus diplomàtiques, amb un 14,5%.

Tenint en compte l’evolució dels últims mesos, la parapública preveu que el consum final de l’any 2011 sigui de 588 gigawatts l’hora (GWh), un 3,6% menys que l’any passat.

Tot i així, després d’un 2011 marcat per les altes temperatures, el director de FEDA, Albert Moles, va assenyalar que no es preveu un estancament del consum en el futur i va matisar que l’energia elèctrica està “per sobre de les xifres de fa cinc anys, tot i que també baixa”.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic