Diari digital d'Andorra Bondia

FEDA es marca com a objectiu generar el 30% del consum energètic del país


Escrit per: 
Sergi Moral

El constant augment del preu de l’energia està fent replantejar els mètodes de funcionament de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), fins al punt que projecten de cara al futur més pròxim crear mecanismes que permetin produir energia.

L’objectiu és cobrir l’augment de la demanda interna que hi haurà en els dos o tres anys vinents. Així ho va comentar el director general de la parapública, Albert Moles, en la presentació que va fer ahir de l’Informe Anual 2008.
Aquest objectiu, que s’emmarca en un pla d’accions a curt termini, inclou augmentar la producció fins al 20 o 30% de l’energia que necessita al país. Un percentatge que actualment està situat en el 17% entre els catorze punts que genera la central d’Encamp i el 3% que produeix Cetrasa.
El percentatge s’aconseguiria elevar engegant diversos projectes, com per exemple el de cogeneració d’energia a Soldeu i el de creació de zones de captació d’energia solar com la del Pas de la Casa. La consecució d’aquestes iniciatives, unides a la posada en funcionament del tercer grup hidràulic, que permet obtenir 2.100.000 quilowatts cada hora, farà elevar fins aquest 20-30 per cent l’energia que es generi al país.
Aquest canvi de funcionament ve donat pel gran increment de preus en el mercat de les energies, que l’any passat es va traduir en una despesa d’uns 30 milions d’euros aproximadament. Moles va comentar que es preveu que el creixement del consum elèctric al país a mitjà i a llarg termini sigui aproximadament del 30%, així que s’aconseguiria cobrir l’increment de la demanda amb la producció interna de la parapública. El director de Forces Elèctriques d’Andorra estima, però, que els anys entrants “l’increment del consum sigui de l’1%” i que s’arribi fins al 5% en els venidors.

connexió amb frança i espanya
Encara que la millora de la producció interna sigui la prioritat, FEDA no escatimarà inversions per millorar les connexions amb els països veïns. De fet, Moles va destacar que entre les millores al costat francès, ja en curs, i les que es faran a la frontera del riu Runer “s’invertiran uns 140 milions d’euros”.
Aquestes millores permetran literalment “multiplicar per tres” la capacitat energètica que té actualment el país. “En tres o quatre anys hi haurà una potència al Principat de 300 quilowats per cada frontera”, va comentar Albert Moles, que va indicar que s’inclouran partides pressupostàries en el proper exercici per començar les obres de la subestació de la Margineda i la instal·lació del cablejat que ha d’anar a parar a la zona de la Fontaneda.
Sobre l’eterna qüestió que Andorra produeixi el 100 per cent de l’energia, Moles va indicar que “res no és impossible” però que actualment no està entre les prioritats més immediates, ni en importància ni en temps.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic