Diari digital d'Andorra Bondia

FEDA estudia instal·lar a la Comella una segona central de cogeneració


Escrit per: 
Marià Miño


Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) està estudiant la possibilitat d’instal·lar a la Comella una central de cogeneració similar a la projectada al poble de Soldeu.

En cas que la proposta tiri endavant, servirà per cobrir el consum de calefacció i d’aigua calenta sanitària de la zona compresa entre el Liceu i el Govern –l’equivalent al 8% del consum d’Andorra– i aportarà el 6% de la producció elèctrica del país. Així mateix, el director de FEDA, Albert Moles, va avançar ahir que no descarten ampliar la iniciativa a altres zones i que la central de cogeneració de Soldeu serà una realitat el 2011.
La parapública està enllestint els estudis d’impacte d’aquest primer projecte i preveu començar les obres la primavera de l’any vinent, mentre que en aquests moments ja treballa en la galeria tècnica, on anirà la xarxa de tubs d’aigua calenta. En aquest sentit, el director de FEDA va apuntar que la central de Soldeu començarà a funcionar entre la primavera i finals del 2011, depenent de les condicions que es produeixin. La central cobrirà prop del 4% del consum de calefacció i entre el 2,5 i el 3% de la producció elèctrica del Principat, segons va estimar Moles durant la compareixença d’ahir.
La parapública comença, mitjançant la cogeneració, el camí cap a la millora de l’eficiència energètica i el foment de les energies renovables, un procés que serà paral·lel a la reforma legislativa. Sobre aquesta qüestió, el director de FEDA va informar que s’està treballant en l’elaboració dels reglaments d’eficiència energètica dels edificis i de producció d’energia amb plaques solars fotovoltaiques, i que, en el cas d’aquest últim, preveu presentar al Govern una proposta d’esborrany l’estiu vinent.

Ampliació de la xarxa elèctrica
Durant els dos anys vinents, la parapública preveu enllestir també dos projectes que permetran ampliar la xarxa i la capacitat elèctrica del Principat: la interconnexió d’alta tensió de 225 kV amb França i el doblament i soterrament del circuit elèctric entre les estacions transformadores i repartidores (ETR) d’Encamp i de la Margineda.
El primer projecte triplicarà la capacitat actual des de França, segons va explicar Moles, que va preveure que l’ETR de grau Roig i la línia soterrada que passa pel túnel de servei del port d’Envalira estaran acabats l’abril i l’estiu del 2010, respectivament, i que el tram aeri de 4 quilòmetres entre la frontera i França estarà enllestit a finals d’any.
La nova xarxa de 110 kV entre Encamp i la Margineda, que hauria d’estar acabada l’any vinent, permetrà doblar el cablejat, incrementar el corrent que va des de l’estat espanyol fins a Encamp i millorar l’impacte visual. En aquest sentit, el director de FEDA va afirmar que “deixaríem un any de garantia i l’estiu del 2011 començaríem a retirar totes les torres elèctriques que hi ha en aquest tram”. 

Certificats de qualitat
D’altra banda, la parapública ha rebut aquest any dos certificats de qualitat, referents a la tasca social i corporativa i a la gestió de la seguretat en el treball. FEDA ha publicat per segon any consecutiu una memòria de responsabilitat social i corporativa segons les directrius del Global Repporting Iniciative (GRI), que l’ha valorat amb la màxima qualificació. La parapública es converteix d’aquesta manera en la primera empresa andorrana certificada pel GRI amb aquest nivell.
FEDA ha obtingut també el certificat OHSAS 180001 en la gestió de la seguretat en el treball, un reconeixement que ha de servir per garantir el domini dels riscos de la salut i la seguretat de la persona al treball i la millora de la gestió. El director de la parapública va valorar de forma molt positiva aquest certificat, que serà vàlid pels tres anys vinents, en considerar que és “la base del negoci”.

El temps dels talls elèctrics del 2009 puja a 15 minuts
i el consum baixa un 0,2% respecte de l’any passat

El temps dels talls elèctrics registrats durant aquest any és de 15 minuts, el valor més baix de la història de FEDA. Segons va explicar ahir el director de la parapública, Albert Moles, cinc d’aquests minuts han estat fruit de maniobres de manteniment, mentre que els deu restants corresponen a avaries, entre les quals destaca la que es va produir a l’interruptor de l’ETR d’Encamp al març, que va deixar la subestació sense tensió durant quatre minuts.
Pel que fa al consum, aquest any es mantindrà estable respecte de l’any passat, amb una lleugera baixada del 0,2%, que el situarà en prop de 598 gigawatts l’hora (GWh). El centre de tractament de residus urbans haurà produït uns 14,5 GWh, el 16% del consum, mentre que l’energia importada serà d’uns 524 GWh, el 84% del total.
Així mateix, el tercer grup hidràulic, que es va posar en funcionament el mes de setembre, ha produït 26.500 mWh, una tercera part del total, mentre que els altres dos s’han renovat parcialment.

L’executiu vol crear la ruta industrial d’Andorra

El Govern estudia tirar endavant una nova proposta cultural: la ruta industrial d’Andorra. La iniciativa consistiria a unir l’oferta relacionada amb aquest sector mitjançant la creació d’un circuit format per la Farga Rossell i els museus de l’Electricitat i del Tabac.
Així ho va anunciar ahir el director de FEDA, Albert Moles, que també va informar que s’estan enllestint uns quaderns pedagògics per a les escoles que permetran preparar els continguts del Museu de l’Electricitat des de les aules per adaptar-los als temaris.
La parapública va valorar també de manera positiva la participació en les Nits d’estiu dels museus d’Andorra i l’afluència dels alumnes de les diferents escoles al Museu de l’Electricitat des que va obrir les portes al mes d’abril.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte