Diari digital d'Andorra Bondia

FEDA instal·larà plaques solars a dos equipaments públics aquest any


Escrit per: 
M.M


El ministre d’Economia i Finances i president del consell d’administració de FEDA, Pere López, va anunciar ahir que la parapública tirarà endavant aquest any un projecte pilot per incorporar plaques solars a dos equipaments públics, siguin comunals o governamentals.

El ministre va apuntar que FEDA està treballant sobre la base dels sis o set equipaments públics prou amplis per poder acollir el projecte. Així mateix, López va avançar que el dia 5 de febrer es constituirà la taula d’energia, formada per FEDA, el Govern i els comuns, amb l’objectiu d’“impulsar les energies renovables i les polítiques d’estalvi energètic”.

Després de la reunió del consell d’administració de la parapública celebrada ahir al matí, el ministre va concretar l’aposta del Govern per desenvolupar les energies renovables, i específicament l’energia fotovoltaica. Entre el finals de febrer i principis de març, l’executiu preveu enllestir el redactat d’una llei que ampliarà les competències de FEDA i que “aixecarà la condició de monopoli” de la central elèctrica per deixar pas a “les petites produccions d’electricitat”, mentre que a mitjans d’any espera acabar el desenvolupament reglamentari.

En aquest sentit, López va confirmar que “cap a mitjans d’any hi haurà el reglament que permetrà la instal·lació de plaques fotovoltaiques”, tant per a l’ús particular, amb instal·lacions per sota dels 50 kW, com per desenvolupar el projecte pilot de FEDA. En aquesta línia, el ministre va preveure que, a la llarga, el consum d’energia fotovoltaica pot suposar entre l’1 i el 2% del consum total. Finalment, la normativa ha de permetre també el futur desenvolupament de l’energia eòlica, geotèrmica i de biomassa. Més enllà de l’energia fotovoltaica, López va destacar els passos fets en el camp de la cogeneració i va avançar que en els dies entrants presentaran a la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, l’avantprojecte previst per la Comella.
López va admetre que “cal una llei de l’energia”, però va matisar que “cal treballar-la en un marc més ampli” i que de moment el Govern aprovarà una llei de mesures provisionals, acompanyada d’un conjunt de reglaments “encarats a l’eficiència i l’estalvi energètic”. Així mateix, el titular d’Economia i Finances va preveure que el conjunt de les normatives haurien d’estar enllestides “abans de l’estiu”. El ministre d’Economia i Finances va reiterar també la voluntat del Govern d’impulsar un llibre blanc de l’energia que prevegi la política energètica dels 20 o 30 anys vinents. 
“Amb una visió de país, la iniciativa que començarà a caminar la setmana vinent és un projecte ambiciós que marca un punt d’inflexió a la política energètica del país”, va assegurar López, que va emmarcar els objectius del Govern en tres eixos: reduir la dependència del mercat energètic exterior, millorar la sostenibilitat i generar llocs de treball qualificat. Així mateix, el titular d’Economia i Finances va apuntar la importància de consensuar la reforma mitjançant la taula d’energia.

Número de vots: 59
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic