Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de la ministra Sílvia Calvó a la comissió parlamentària d’economia, avui
Un moment de la compareixença de la ministra Sílvia Calvó a la comissió parlamentària d’economia, avui

FEDA paga entre 10 i 12 milions de sobrecost per l’energia fins al març


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: FEDA

FEDA ja ha pagat entre gener i març d’aquest any de 10 a 12 milions d’euros de sobrecost per la compra d’energia. Ho ha revelat avui el director general de FEDA, Albert Moles, en el transcurs de la compareixença de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a la comissió legislativa d’economia. Un sobrecost que la ministra ha atribuït a la guerra a Ucraïna i les sancions a Rússia, que han impactat “de manera tan important” en els mercats energètics internacionals. “Els preus s’han disparat moltíssim”, ha recalcat Calvó, fet que ha provocat l’augment de les tarifes elèctriques, que s’ha decidit “no per una voluntat política, sinó per necessitat”. Així doncs, la ministra ha valorat que es tracta d’un sobrecost important i que en aquests moments s’està a l’expectativa que els pròxims mesos la situació s’estabilitzi i es vagin reduint els preus. 

Si la tendència a l’alça dels preus de l’energia seguís en la mateixa línia, podríem augurar que el 2022 es tancarà amb un sobrecost de 30 o 40 milions d’euros? La ministra considera que no es pot extrapolar el sobrecost de gener a març a tot l’any. Per això, va apuntar que “cal relativitzar”, ja que el sobrecost s’ha produït durant els mesos d’hivern, quan hi ha “una demanda màxima” i quan encara no s’havia aplicat l’augment de tarifes elèctriques. En aquest sentit, ha fet notar que precisament ara s’entra en una temporada “més baixa” on no hi haurà per exemple els consums de calefacció elèctrica, ni estaran en funcionament els grans consumidors com les estacions d’esquí. Per la seva banda, Moles s'ha mostrat extremadament prudent i no ha volgut avançar quina és la previsió de resultats de FEDA per a aquest 2022 davant “la incertesa” que encara plana sobre els mercats energètics internacionals. Així ha respost a la pregunta que li va adreçar el conseller socialdemòcrata Joaquim Miró sobre aquesta estimació. Sí que ha ratificat, però, que bona part dels beneficis obtinguts per FEDA al 2019 i 2020 s’han destinat a l’adquisició d’energia i a les ajudes a famílies i empreses a causa de la pandèmia. 

Ara bé, atenent les mateixes dades que FEDA va presentar en anunciar l’augment de preus, el sobrecost per la compra d’energia el 2021 va ser de 16 milions d’euros, ja que si al pressupost de FEDA constava una despesa per a aquest concepte de 29,2 milions, al tancament la xifra era de 45,1 milions. 

On és “la transparència”?

Preguntada novament si cal esperar un nou increment de tarifes aquest any, Calvó ha reiterat que “la voluntat política és no apujar-les i intentar estabilitzar al màxim les tarifes per al consumidor”, però tal com ha repetit en diverses ocasions no pot assegurar que per necessitat s’hagin d’augmentar. 

A més, ha tornat a defensar que tot i l’augment, les tarifes a Andorra continuen sent competitives, ja que a França els ciutadans paguen el doble i a Espanya, el triple. I és gràcies als contractes de compra d’energia a preu fix que no s’ha arribat a aquests extrems, ha afegit Moles. 

L’argument de “la voluntat política de no apujar preus” l'ha esgrimit una vegada i una altra davant la intervenció del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que ha retret a la ministra que en un article publicat el mes de setembre passat havia exposat que no es preveia l’increment de preus. També ha recriminat que el Govern primer anunciés i apliqués l’apujada i després anés al Consell General a presentar-la i donar explicacions quan al seu parer s’hauria d’invertir aquest ordre “per una qüestió de transparència”. En relació amb això, Calvó ha insistit que si s’han hagut d’augmentar els preus ha estat a causa de la conjuntura internacional agreujada pel conflicte bèl·lic i quan va escriure l’article “ningú sabia ni pensava que esclataria aquesta guerra” i que el PS s’aprofita d’aquesta situació per treure’n un rèdit polític.

Les inversions a les filials
Han estat diversos els consellers que van demanar sobre els comptes i les inversions de FEDA a les seves filials: FEDA Ecoterm i FEDA Solucions. Ho ha fet la presidenta de la comissió, Mònica Bonell, avançant-se així a la pregunta de Pere López, que demà ha de respondre Calvó a la sessió del Consell General, cosa que ha provocat la protesta de López sobre les atribucions de la presidenta de la comissió. Més enllà d’aquesta petita picabaralla, Calvó ha anunciat que fins ara s’han invertit 14 milions d’euros en la xarxa de calor. López ha qüestionat les inversions a les filials de FEDA per les xarxes de calor i la mobilitat sostenible, ja que considera que no tenen el retorn adequat. I és que, segons ell, dels 15 milions invertits a FEDA Ecoterm, l’any 2020 només se’n van recuperar 48.000 i del milió invertit a FEDA Solucions no només no s’ha obtingut cap benefici, sinó que hi ha hagut pèrdues. 

La ministra ha referit que la inversió en les xarxes de calor és estratègica i té com a finalitat baixar el preu que han de pagar els ciutadans i que cal esperar un temps raonable per començar a tenir beneficis, ja que es tracta d’inversions a llarg termini. 

“Els vehicles elèctrics s’han de carregar a casa”
“Els vehicles elèctrics s’han de carregar a casa”, ha respost avui la ministra Sílvia Calvó preguntada sobre l’ampliació i millora de la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics a la via pública. En concret, ha declarat que “treballarem per donar resposta a la particularitat dels vehicles híbrids”. Ara bé, ha puntualitzat que la fi de la gratuïtat havia d’arribar perquè la finalitat d’aquests carregadors era fomentar l’ús del vehicle. A més, ha reiterat que aquests carregadors es van instal·lar a la via pública per als turistes i les emergències i no perquè alguns ciutadans s’abastissin en la seva totalitat d’aquests dispositius de FEDA. 

FEDA
sobrecost
energia
Marc

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte