Diari digital d'Andorra Bondia
El director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, en una compareixença anterior.
El director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, en una compareixença anterior.

FEDA preveu invertir 118 milions d’euros els pròxims cinc anys


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Forces Elèctriques d’Andorra preveu invertir entre el 2021 i el 2025 fins a 118 milions d’euros, segons es detalla al pla d’inversions que la companyia ha inclòs en la memòria que acompanya el projecte de pressupost per a l’exercici 2021 que es troba a tràmit parlamentari al Consell General, uns comptes que ascendeixen a 84,7 milions d’euros, un 5,3% més que els 80,5 milions pressupostats per a aquest any. 

Concretament el pla, que inclou actuacions a nivell de transport, de producció, de distribució i d’infraestructures de serveis generals, calcula una inversió de 31,8 milions per a l’any vinent, de 37,4 el 2022, de 30,1 el 2023 i de 9,1 i 9,9 milions de cara als exercicis 2024 i 2025, respectivament.
Així, pel que fa al transport d’energia, el pla recull la construcció d’una línia aèria en doble circuit de 110 kV entre Encamp i Grau Roig, passant per Ransol, que reemplaçaria l’actual. La línia, amb una llargada de 17,5 quilòmetres, té un pressupost estimat de 15,8 milions d’euros, 4,1 dels quals ja per al 2021, i el projecte, ja iniciat, s’executarà fins al 2024. També s’inclou la construcció d’una nova estació transformadora repartidora (ETR) que s’ubicarà en un terreny a la Borda Vidal cedit per l’Executiu i que connectarà una nova línia espanyola de 225 kV a les línies de transport actuals de 110 kV així com a la xarxa de distribució de 20 kV. En aquest cas els treballs d’obra civil arrencaran el 2022 i el cost del projecte, que es farà en quatre anys, és de 18,4 milions.

Forma part d’aquest capítol també la nova subestació que ja s’està construint a la Gonarda (Massana) i que està previst que s’enllesteixi el 2023. L’import estimat d’aquest projecte és de 12,9 milions d’euros i per a l’any vinent n’hi ha previstos 7,3 que serviran per a l’execució de l’edifici i d’una part de subministraments i treballs elèctrics. També es té plantejat destinar prop d’un milió d’euros per a actuacions de manteniment a les ETR d’Encamp, Grau Roig, Margineda i Ransol.

Quant a la nova línia de 225 kV amb Espanya, el cost en territori andorrà de la qual serà d’1,2 milions d’euros, els treballs arrencaran en paral·lel als de l’ETR de la Borda Vidal si bé estan supeditats a l’inici de les obres per part espanyola.

En l’àmbit de la producció, i al marge de la renovació dels grups hidràulics i de la instal·lació de sondes a diferents llacs i estanys del país, s’inclou ja per al 2021 una partida d’1,4 milions d’inversió associada al desenvolupament d’energies renovables, així com un estudi de comportament de les plaques fotovoltaiques en alçada, que es portarà a terme a la coberta de l’ETR de Grau Roig.

Pel que fa a la cogeneració es preveu, també ja el 2021, realitzar inversió a la xarxa de calor al nucli del Pas de la Casa, conjuntament amb la construcció de la central de cogeneració associada. El projecte, que es desenvoluparia entre l’any vinent i el 2024, té un cost de 16 milions d’euros, 6 dels quals a la central i instal·lacions i 10 a la xarxa. També el 2021 s’iniciarà la construcció d’una xarxa de calor i fred que alimenti la zona del Clot d’Emprivat d’Escaldes-Engordany. La inversió prevista per a aquest projecte és de 4,03 milions d’euros, 2,4 dels quals corresponents a la part de producció i 1,6 milions a la xarxa.

Amb relació a la inversió en l’àmbit de la distribució, per a la pròpia de FEDA, s’ha previst per a l’any vinent una partida de 2,2 milions d’euros per ampliar i millorar aquells punts de la xarxa que ho precisin. A la vegada, i per al període de cinc anys, el pla inclou 1,4 milions per a la renovació del parc de comptadors per substituir el no-comunicants per comptadors intel·ligents, així com una dotació d’1,2 milions més per a la renovació dels requadres de comptadors.

Finalment, pel que fa a les infraestructures de serveis generals, i després que el 2015 es licités una plataforma per permetre el control integral de les instal·lacions de FEDA i un primer concurs per dotar-se dels equipaments necessaris per al control d’incendis, l’any vinent es licitaran els equips de control d’accessos i intrusió, que tenen un cost estimat de 220.000 euros. També hi ha previstes millores en la sala d’exposició del Museu, així com en diferents edificis, com ara la casa dels guardes. En aquest capítol s’inclou també una partida de 120.000 euros per al 2021 i de 70.000 per a la resta d’anys fins al 2025 per a la renovació del parc de vehicles.

Quant a les grans xifres del projecte de pressupost per a l’any vinent, FEDA preveu una rebaixa de l’1% de les despeses de personal, que s’estimen en 6,8 milions d’euros així com una rebaixa del 4,3% de les despeses de consum de béns i serveis, que passa dels 40,8 milions pressupostats per aquest any als 39 de l’any vinent. En aquest capítol hi entra la compra d’energia als països veïns i la parapública estima que el preu serà el 2021 un 5% inferior al d’aquest any. 

Les despeses financeres es redueixen també un 34,5%, com les transferències corrents, que ho fan en un 21%. Per contra, la partida d’inversions passa dels 20,5 milions d’aquest exercici als 21,8 previstos per al 2021.

FEDA
invertir
euros
cinc anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte