Diari digital d'Andorra Bondia
El director general de Forces Elèctriques d’Andorra, Albert Moles.
El director general de Forces Elèctriques d’Andorra, Albert Moles.

FEDA preveu que el preu de compra de l’energia creixi un 6,1% el 2022


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

Forces Elèctriques d’Andorra preveu una partida de 30,8 milions d’euros per a la compra d’energia als països veïns l’any vinent, un 5,3% superior al que es va pressupostar per aquest any, segons es desprèn del projecte de pressupost de la parapública per a l’exercici 2022 que el Govern ha entrat a tràmit parlamentari, uns comptes que ascendeixen a 86,2 milions d’euros, un 1,8% més que els 84,7 milions pressupostats per a aquest any.  

L’increment de la partida, que inclou la despesa per la compra d’energia elèctrica, de calor i de gas natural liquat, es deu a l’estimació que el preu de compra de l’energia serà l’any vinent un 6,1% superior al que s’havia contemplat per a aquest any. Així mateix, per determinar aquesta despesa, FEDA té en compte també la previsió del consum elèctric, una pauta difícil d’establir tenint en compte que l’evolució dels darrers anys s’ha vist afectada per l’impacte de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.

En aquesta línia, en la memòria del pressupost la companyia explica que es preveu acabar l’any 2021 amb un consum un 2,6% superior al nivell del 2020, és a dir 13GWh més, i que de cara a l’any 2022 s’ha estimat que la demanda pugui créixer un 5,96% respecte a la previsió final per aquest any, de manera que s’ha considerat un volum de 569 GWh. Tenint en compte la dependència energètica del país, FEDA preveu que el volum d’importació per a l’exercici vinent sigui del 78%,  mentre que la producció interna se situarà al voltant del 22% del total de la demanda, en la línia del que ja s’havia previst per a aquest any.

Pel que fa a la compra de gas natural liquat, FEDA hi destina una dotació de 806.000 euros, un 12,8% més del que es va pressupostar per aquest 2021, increment que justifica fonamentalment per dos aspectes com són la previsió d’un augment de la demanda de les xarxes de cogeneració i l’increment previst del preu mitjà que s’espera a conseqüència de l’evolució del preu del Brent.

La partida de subministraments per a vendes a tercers, que ascendeix a 32,6 milions d’euros i representa el 79,8% del capítol de despeses corrents de béns i serveis, inclou també una dotació d’1,9 milions d’euros per fer front a la despesa que li suposa a FEDA la subcontractació dels serveis de transformació, una partida que és un 14,6% superior a la d’aquest any per la previsió d’un servei de transformació addicional per la nova central d’Escaldes-Engordany.

La inversió cau un 16,5%
D’altra banda, pel que fa al capítol d’inversions, FEDA, d’acord amb el seu pla d’inversions per als pròxims cinc anys, preveu una partida de 26,6 milions d’euros, 5,3 milions (un 16,5%) menys dels pressupostats pel 2021. Concretament el pla, que contempla una inversió global de 97,4 milions entre el 2022 i el 2026, inclou actuacions a nivell de transport, de producció, de distribució i d’infraestructures de serveis generals.

Quant al transport, el pla recull la construcció d’una línia aèria en doble circuit de 110 kV entre Encamp i Grau Roig, passant per Ransol, iniciativa ja iniciada aquest any i que compta amb una dotació de 7,1 milions per al 2022, així com la continuació de la construcció de la subestació de la Gonarda, a la qual es destinaran 3,6 milions.

En l’àmbit de la producció, i al marge de la renovació dels grups hidràulics i de la instal·lació de sondes a diferents llacs i estanys del país, es preveu una dotació de 4,3 milions d’euros per iniciar el projecte d’instal·lació d’un parc eòlic al pic del Maià, que té un cost global de 27,4 milions i inclou la instal·lació de 8 aerogeneradors que produiran uns 43 GWh/any. També s’inclou una partida de 2,2 milions per iniciar la xarxa de calor del Pas de la Casa amb la corresponent construcció de la central de cogeneració associada. Aquest projecte té un cost global de 15,4 milions i es farà entre el 2022 i el 2024.

FEDA
preveu
preu
compra
energia
creixi
6
1%
2022
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic