Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, durant la compareixença al davant de la comissió.
El ministre de Finances, Eric Jover, durant la compareixença al davant de la comissió.

Finances preveu que la recaptació impositiva davalli en 83,2 milions


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

L’executiu preveu recaptar aquest any fins a 83,2 milions d’euros menys dels que havia pressupostat inicialment a conseqüència de l’impacte de la crisi sanitària de la Covid-19. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, en la compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost, on va assegurar que si no es tenen en compte els ingressos patrimonials, els procedents dels beneficis de FEDA i Andorra Telecom, el menyscapte en els ingressos de les arques públiques serà del 20,3%.
El ministre, que va advertir que es tracta de previsions que poden variar tenint en compte el grau d’incertesa que hi ha amb relació a l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, va concretar que la recaptació provinent dels impostos indirectes baixarà en 13 milions, la dels impostos indirectes en 68, mentre que la davallada en els ingressos provinents de les taxes serà de 2 milions d’euros.
En el cas concret de la imposició directa, des de l’executiu s’estima que la recaptació de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) disminuirà en 3,9 milions d’euros, la de l’impost de societats (IS) en 8,6, mentre que el menyscapte en l’impost sobre la renda dels no residents (IRNR) serà de 0,4 milions. Quant als impostos indirectes, Jover va precisar que la recaptació de l’impost general indirecte (IGI) es preveu que sigui 27,1 milions inferior a les previsions, que els impostos especials reportin fins a 10,5 milions menys, i en concepte de taxes al trànsit exterior es deixarà d’ingressar 30,7 milions d’euros.
Jover, que va admetre que l’impacte de la Covid-19 a les arques públiques “és notori i significatiu”, va remarcar que al menyscapte en els ingressos cal afegir-hi les despeses sobrevingudes, i en aquest sentit va destacar els 4,1 milions d’euros que ja ha liquidat el ministeri de Salut o els 1,7 milions als quals ha fet front el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). A aquests diners, cal sumar-hi els 59,1 milions d’euros que suposen les diferents mesures de suport econòmic i social per a aquest 2020 i un increment de 0,4 milions d’euros de les despeses financeres.
Per fert front a la caiguda dels ingressos i a l’increment de les despeses, el ministre de Finances va recordar que s’ha buscat també uns ingressos extraordinaris com poden ser els 2,2 milions d’euros del fons de solidaritat, els 2,3 del compte de compensació que preveia la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, l’ús de 30 milions de les reserves d’Andorra Telecom i FEDA així com la retallada de 20,8 milions de la despesa inicialment pressupostada per aquest guany, rebaixa que sortirà de la disminució de 3,8 milions de les despeses de funcionament i d’una davallada de 17 milions del capítol d’inversions, retallada, aquesta darrera, que Jover no va concretar, ja que encara s’està avaluant els diferents projectes.
Amb tot, tal com ja va avançar dimecres en la compareixença posterior al consell de ministres, Jover va traslladar a parlamentaris de la comissió que per aquest exercici es preveu un dèficit de 111,3 milions d’euros, mentre que per al 2021 també es preveuen uns números negatius, en aquest cas de 76,8 milions, entre els quals ja s’ha inclòs una possible morositat en el retorn dels crèdits tous avalats pel Govern, que s’ha estimat en un 18%. 
Així, l’executiu ha de fer front a prop de 190 milions en dos exercicis, motiu pel qual, i al marge de l’emissió de deute públic de 125 milions i la pòlissa sindicada de 50 milions amb les entitats del país, s’ha tancat un crèdit de 100 milions amb Crédit Agricole i s’ha formalitzat l’adhesió al Banc Europeu de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB), que obre la via a poder obtenir més finançament. Com a darrer pas i “sense tenir la voluntat d’utilitzar-los”, l’executiu podria comptar en cas de necessitat amb 75 milions més, la liquiditat que tenen Andorra Telecom i FEDA.
Responent a una pregunta del conseller general socialdemòcrata Pere López sobre els diferents escenaris possibles, el ministre va detallar que el més pessimista per a aquest any és una caiguda del PIB del 13,6% i un dèficit de 133 milions.

Estudi basat en el ‘paying taxes’ del Banc Mundial per facilitar l’arribada d’inversió estrangera

Igual com ja va fer dimecres en la compareixença posterior al consell de ministres, el titular de Finances va reiterar en seu parlamentària el compromís del Govern de no incrementar el tipus nominal de cap de les principals figures impositives, i va insistir que el model fiscal ha de continuar sent competitiu. En aquesta línia, i davant la preocupació mostrada pel president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, en el sentit que qualsevol canvi en el tipus real pogués comportar un increment de la pressió fiscal, Eric Jover va revelar que ja abans de la pandèmia de la Covid-19 l’executiu va encarregar un informe, similar al del paying taxes del Banc Mundial, per tal de “classificar Andorra en funció del seu model fiscal”. El ministre, que va remarcar que no només s’analitza la pressió fiscal, sinó també aspectes com per exemple l’agilitat en la gestió, el nombre de pagaments o els terminis en el cas de devolució entre d’altres, va assegurar que aquest treball “ajudarà a buscar inversió estrangera”. A més a més, va continuar el ministre, el treball no serà un informe de “rànquing pur”, sinó que “ens dirà també quins punts no acaben de funcionar i es poden millorar”.
El ministre es va referir també a l’estudi encarregat per revisar el model fiscal i fer aquelles correccions necessàries, especialment en l’àmbit de les deduccions previstes, que cal “analitzar per veure si tal com s’apliquen aconsegueixen l’efecte econòmic que es buscava”. Precisament, i amb relació a la revisió del model fiscal, el conseller general socialdemòcrata Pere López va plantejar al ministre la necessitat d’aconseguir que, sense canviar els tipus nominal, tothom pagui el que li correspon, i va incidir en el cas de les Sicav i societats patrimonials que permeten que hi hagi qui no tributi ni per l’impost de societats (IS) ni per l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

finances
preveu
recaptació
impositiva
davalli
83
2 milions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte