Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació de l’Informe econòmic 2019 de la Cambra de Comerç.
Un moment de la presentació de l’Informe econòmic 2019 de la Cambra de Comerç.

Fins a 2.380 treballadors estan encara afectats per STCT i RJL


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Fins a 2.380 treballadors es troben encara afectats o bé per suspensions temporals del contracte de treball (STCT) o bé per una reducció de la jornada laboral (RJL). Així ho va avançar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció en la presentació de l’Informe econòmic 2019, on va recordar que des del maig, quan es van establir les dues figures, un total de 1.441 empreses i autònoms s’han acollit a aquestes mesures que han arribat a afectar 10.214 treballadors.

Dels que encara estan sotmesos a una STCT o una RJL, “figures cabdals per mantenir els llocs de treball”, segons va assegurar el líder de l’executiu, 1.048 tenen el contracte de treball temporalment suspès, mentre que 1.332 han vist reduïda la seva jornada laboral.

D’altra banda, Espot va fer una “valoració positiva” de la intervenció del president de la Cambra de Comerç i va assegurar que, enguany “més que mai”, va evidenciar que “estem perfectament alineats”. En aquest sentit, el cap de Govern, que va recordar que l’executiu “ha d’estar sempre al costat del teixit productiu”, va admetre l’existència d’alguns matisos, com per exemple la demanda de la CCIS de mantenir les inversions previstes, algunes de les quals “no es poden mantenir” perquè hi ha qüestions “més prioritàries”, com ara l’ajuda a les persones més vulnerables o el cost de finançar part de les STCT i les RJL.

La Cambra estima una caiguda del PIB enguany d’entre l’11% i el 15% 

La recessió sense precedents de l’economia mundial i el fet que bona part de les economies desenvolupades no preveuen recuperar els nivells del PIB anteriors a la crisi de la Covid-19 fins a final del 2021 o ja el 2022, així com la forta dependència d’Andorra de l’evolució de les economies veïnes i del turisme, porta la Cambra a pensar que l’economia nacional “experimentarà un important descens del PIB” aquest any, una caiguda que “podria ser de dos dígits”. 

En aquest sentit, el president de l’entitat, Miquel Armengol, que es va mostrar convençut que la durada de la crisi dependrà en bona part de la “capacitat dels països per mantenir controlats els rebrots” i del “temps necessari per trobar una vacuna eficaç”, va preveure una caiguda del producte interior brut per a aquest any en funció de dos escenaris. 

Així, i basant-se en les dades del departament d’Estadística, en el cas que no hi hagi més rebrots de la Covid-19 es tancaria l’any amb un descens del PIB de l’ordre de l’11,1%. En un segon escenari més pessimista, on sí que tingués lloc un segon rebrot important de la pandèmia, la davallada del producte interior brut se situaria a l’entorn del 14,8%.

Pel que fa al comportament que pugui tenir l’economia l’any vinent, en el cas del primer escenari, el president de la CCIS va situar el creixement del PIB en el 7,7%, mentre que en l’escenari més pessimista el creixement seria del 4,9%.

2.380
treballadors
estan
encara
afectats
STCT
RJL

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte