Diari digital d'Andorra Bondia
Fitch Ratings ha situat el ràting d’Andorra en BBB+ amb perspectiva estable a llarg termini.
Fitch Ratings ha situat el ràting d’Andorra en BBB+ amb perspectiva estable a llarg termini.

Fitch situa la confiança en l’economia del país al nivell anterior al ‘cas BPA’


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

L’agència d’avaluació Fitch Ratings ha millorat el ràting del Principat en la seva darrera avaluació i ha situat la confiança en l’economia andorrana al nivell anterior a la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA), de manera que els ràtings atorgats són els millors des que Fitch va començar a valorar el deute sobirà del país l’any 2015.
Concretament, l’agència ha situat el ràting d’Andorra en BBB+ amb perspectiva estable a llarg termini (l’anterior era BBB amb perspectiva estable). A més, ha millorat també l’indicador a curt termini, que ha passat de F3 a F2. Pel que fa al sostre país, que és el límit que estableix l’agència com a màxima qualificació que es pot atorgar a qualsevol emissió del Govern o de les entitats del país a llarg termini, també s’ha augmentat, i ha passat d’A- a A+.
En la setena avaluació de Fitch del deute sobirà del Principat, l’agència destaca positivament la rebaixa de l’endeutament del sector públic durant el 2017 i assenyala que la recuperació de l’economia andorrana s’ha accelerat. D’una banda, valora positivament el fet que l’endeutament públic va caure per sota del 40% per primera vegada el 2017 des del 2011, i el Govern va registrar un superàvit de nou milions d’euros. D’altra banda, considera que l’estabilització de l’activitat del sector financer i la dinàmica de creixement positiva d’altres sectors es poden traduir en un creixement del PIB real per als anys vinents.
A més, la millora del ràting té en compte, també, l’equilibri entre la capacitat econòmica del país, la solidesa de les finances públiques i l’estabilitat política amb la petita dimensió de l’economia, i remarca que s’ha produït una millora de la flexibilitat financera. En aquest sentit, es valoren positivament els passos fets per alinear el país a l’entorn normatiu, especialment en el sector financer, amb l’adaptació als estàndards internacionals i europeus, així com les reformes aprovades pel Consell General i l’adopció de normes internacionals de transparència i intercanvi d’informació fiscal.
Tot i així, l’agència continua recordant que el pes del sistema financer en l’economia és un risc i que la manca d’un prestador d’última instància restringeix les opcions davant de situacions de crisi i augmenta els riscos del sector bancari.
Així mateix, Fitch Ratings assenyala alguns factors que podrien portar a un augment del ràting en futures avaluacions, com la reducció del risc de passius contingents del sector bancari, la millora de la qualitat i la freqüència de les dades disponibles, disminucions contínues del deute públic en relació amb el PIB, o la millora en les perspectives de creixement a mitjà termini. Igualment, s’assenyala que un augment de l’endeutament del Govern o un deteriorament de la solvència dels grans bancs andorrans podrien comportar l’empitjorament dels ràtings.

Fitch
confiança
situa
economia
'cas BPA'
nivell
anterior
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic