Diari digital d'Andorra Bondia
Gallardo i el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Eric Bartolomé, a l’edifici administratiu de les Bohigues, aquest matí.
Gallardo i el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Eric Bartolomé, a l’edifici administratiu de les Bohigues, aquest matí.

Gallardo celebra “les millors dades” d’atur des del 2018 amb 380 inscrits


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

380 persones en cerca de feina i 324 en millora. Aquestes són les dades sobre el moviment laboral al Servei d’Ocupació que avui ha publicat el departament d’Estadística i que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha valorat aquest matí com “les millors que hem tingut des del 2018”. I encara més, va afegir, ja que si es resten els 30 refugiats ucraïnesos residents inscrits, cal remuntar-se al 2007 per trobar-ne de similars. A més, aquestes dades a finals d’estiu encara es podrien reduir més quan s’acabin de depurar, ha matisat.

Entrant al detall de les dades, que el nombre global de demandants en recerca a final de juliol fos de 380 suposa un 7,3% menys que al juliol de l’any passat, quan hi havia 410 persones, i un 46,6% menys encara que al mateix mes del 2020, quan 711 persones buscaven feina. Pel que fa al nombre total d’ofertes de feina, a final de mes era de 1.381, fet que representa una variació mensual positiva del 0,7% respecte al juny, quan n’hi havia 1.371. Amb relació al juliol del 2021, la variació és encara més positiva, de prop del 37%, quan hi havia 1.009 ofertes de treball. Quant a la xifra de persones que volien millorar la seva situació laboral, com ja s’ha dit, al juliol n’eren 324, 28 menys que al juny, la qual cosa suposa una variació mensual negativa del 8% i respecte al juliol de l’any passat un 47,7% menys. Així les coses, Gallardo ha remarcat que hi ha hagut “una bona recuperació postcovid”, tot reconeixent, però, que hi ha una certa crisi “més per factors conjunturals que estructurals”.

Pel que fa a la quota d’estiu, el ministre ha tornat a remarcar que “està funcionant” i que tant el Govern com els empresaris la valoren positivament. De tota manera, ha admès que caldrà fer-ne una valoració acurada per decidir-ne la continuïtat. També ha manifestat que de cara a la campanya d’hivern s’espera que segueixi “aquest bon comportament”, de manera que es pugui “encarar una recuperació econòmica definitiva, que és el que tots desitgem”. Preguntat sobre la manca de mà d’obra en alguns sectors, Gallardo ha reconegut que “quan cal un valor afegit o més qualificació és on trobem més dificultats”. Tot i així, ha afirmat que la problemàtica no és exclusiva d’Andorra. Igualment ha afegit que si hi ha empreses que no troben els perfils professionals que busquen al Servei d’Ocupació o al mercat laboral, poden contractar fora seguint els requisits que marquen les quotes.  

L’alentiment de la construcció, ideal per repensar el model
El ministre Jordi Gallardo ha reconegut avui que els experts pronostiquen un alentiment del sector de la construcció que ve donat per la pujada dels tipus d’interès i l’encariment de les matèries primeres. Amb tot, ha manifestat que pot ser un bon moment “per afrontar  una reflexió a nivell de país del model constructiu i de les càrregues que podem assumir a nivell de població”. A més, considera que “servirà per reubicar el sector”, que no és el motor “exclusiu” de l’economia, ja que l’hostaleria i la restauració també ho són; mentre que “el comerç és qui està patint més”, ha assenyalat. Del que no ha dubtat és que quan arribi aquest moment d’aturada tal com ara empleats d’altres sectors han passat a treballar a la construcció perquè els salaris són millors si hi ha menys feina en aquest sector el traspàs es farà a la inversa. D’aquí que la preocupació per les conseqüències de l’alentiment sigui “relativa”.

Condicions de treball
Qüestionat sobre la contractació a la construcció de mà d’obra en condicions precàries quant a les prestacions sanitàries o a l’allotjament, Gallardo ha assegurat que no tenia constància que s’hagin donat situacions diferents a les que puntualment ja es produeixen. En aquest sentit, va defensat que els serveis d’Immigració i d’Inspecció de Treball col·laboren perquè les contraccions compleixin els requisits i s’obren els expedients oportuns perquè aquest tipus de pràctiques no es puguin donar.

Precisament l’habitatge és un dels aspectes sensibles per als treballadors d’aquest i d’altres sectors i sobre això el ministre va admetre que aquesta temàtica sí que preocupa i és percebuda com un repte de país. De tota manera, ha recordat que ja hi ha empreses que faciliten l’allotjament als seus empleats de temporada i com que enguany ja n’hi haurà que continuaran amb la feina perquè s’han acollit a la quota d’estiu, “ja ho tenen solucionat”. Per això creu que “la problemàtica no serà tan important”.

Organització d’un ‘job meeting’ a la costa
El Servei d’Ocupació està treballant en noves formacions de cara a la tardor, segons ha avançat ahir el ministre Gallardo. Així, a més de les jornades de conciliació entre empresa i possibles candidats que ja es fan al país, a l’Arieja i a la Seu d’Urgell, de cara a la tardor s’estan plantejant fer algun job meeting  “més lluny” per trobar empleats comunitaris per a la campanya d’hivern. En concret, es podria fer en alguna zona de la costa espanyola, ha assenyalat.  Quant al catàleg de formacions, va assegurar que s’estan treballant dins el Consell Econòmic i Social amb empresaris i sindicats. Unes capacitacions que aniran adreçades més aviat a persones que busquin una millora de feina.

 

inscrits
Servei d'Ocupació
gallardo
atur
Comentaris: 2

Comentaris

Bones noticies!
Finalment ens adonem que les quotes són la millor solució a la falta de personal. Aquesta gent venen a treballar, mentre alguns dels que estan residint al país, no volen fer "determinades feines", ens ha costat una mica obrir els ulls...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic