Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Gallardo ha defensat les millores pels autònoms que aporta la nova llei.
Jordi Gallardo ha defensat les millores pels autònoms que aporta la nova llei.

Gallardo manté que “mai s’ha pretès regular la figura del fals autònom”


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

“Mai es va pretendre regular la figura del fals autònom, sinó donar cobertura a situacions que de fet ja es poden donar al país sense aquesta regulació”. Així ho ha assegurat avui el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant el debat del projecte de llei de mesures per al treballador per compte propi, un text on “s’ha deixat passar l’oportunitat” de regular la figura del treballador per compte propi econòmicament dependent, després que durant el treball en comissió s’hagi suprimit aquest capítol.

Gallardo, que malgrat parlar d’“oportunitat perduda” ha assegurat “entendre” que la cambra hagi optat per voler “més temps” per regular aquesta qüestió, ha lamentat que “no s’ha entès aquesta figura”, fet que va atribuir al “mimetisme” de polèmiques que hi ha hagut als països de l’entorn.

En aquest sentit, el ministre ha insistit que es tracta d’una situació cada cop més present dins el teixit empresarial, ja sigui en els casos d’assalariats amb certa experiència que decideixen lliurement establir-se pel seu compte i també d’emprenedors que arrenquen un negoci i que no tenen una extensa cartera de clients, i ha recordat que amb la llei es volia donar cobertura a aquestes situacions atorgant-los per exemple “drets com ara tenir períodes de descans o vacances i indemnització en cas de rescissió del contracte”.

Precisament, l’absència d’aquest capítol, esmenat tant pels grups de la majoria com pel grup socialdemòcrata, ha estat l’argument que va utilitzar el president suplent del grup de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Joan Carles Camp, per justificar l’abstenció de la formació. I és que Camp considera que el text, que “anava especialment dirigit a regular la figura dels autònoms econòmicament dependents”, queda del tot “desvirtuat”. I en aquesta línia ha lamentat que la llei “no estava prou treballada” i ha carregat contra “una manera de legislar que crea inseguretat jurídica”.

Des de la bancada socialdemòcrata, la presidenta suplent del grup, Judith Salazar, ha celebrat la supressió d’aquests articles assegurant que tot i que hi ha situacions que “no encaixen amb el fals autònom” el text tampoc “deixava clara alguna zona” a la vegada que “no comptava amb mecanismes per evitar fraus laborals”. Davant aquest fet, i perquè la llei suposa també millores per al col·lectiu quant a l’equiparació de drets amb els assalariats, a nivell fiscal i de cotització i també de conciliació de la vida familiar amb la laboral, des de la formació es va votar favorablement el text.

En nom de la majoria, la presidenta suplent del grup demòcrata, Mònica Bonell, ha deixat clar que “la manca de temps” és el que ha portat a descartar ara la regulació de la figura de l’autònom econòmicament dependent, i no pas perquè “no creiem en aquesta figura”.

D’altra banda, en el ple, i per assentiment de tots els grups, s'ha donat també llum verd a la proposició de llei de modificació de la llei dels agents de circulació comunals, un text que ajudarà a “dignificar” la feina que porten a terme, segons va assenyalar el titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, a la modificació de la Llei qualificada de la persona i la família, després que el TC n’hagués anul·lat dos articles, a la modificació de la Llei de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra i al nomenament d’Isaac Galobardes com a nou director de l’Agència de Qualitat d’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA).

No a la proposta per agilitzar la inversió forana
Els grups de la majoria han rebutjat la proposta d’acord presentada pel grup socialdemòcrata per tal de mirar d’agilitzar els tràmits per a la inversió estrangera i per a l’obertura de negocis i empreses, un text que sí ha comptat amb el suport de Terceravia en recollir les esmenes que hi havia presentat.

La consellera demòcrata Maria Martisella ha argumentat la negativa aferrant-se al fet que alguns dels aspectes que es proposaven ja estaven previstos en la modificació de la Llei d’inversió estrangera, text que no veurà la llum per la fi de la legislatura, així com que la proposta donés un termini de tres mesos al Govern per fer canvis, un termini “gens realista i impossible d’assolir” amb un Govern que estarà ja en funcions.

Des del PS, Pere López ha lamentat la manca de voluntat de treballar una proposta entrada a tràmit el maig passat i va recordar les 10 pròrrogues demandes per la majoria.

gallardo
figura
fals autònom
Comentaris: 2

Comentaris

Us escolteu parlar a vosaltres mateixos? Sota "aquesta figura" quins perfils volieu incloure? Els nòmades o amiguets vinguts a Andorra amb els seus calerons, o que? Quan fareu les coses com cal i sense aquest obscurantisme?
Que curiós que just el text relatiu a l'inversió forana no veurà la llum fins.... ves a saber! Aixó poden anar fent i fent de les seves...que se os ve el plumero a la leguaaaa!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic