Diari digital d'Andorra Bondia

GM Consultors constata els primers indicis de recuperació a la construcció


Escrit per: 
Redacció


GM Consultors va constatar ahir l’existència d’indicis de recuperació econòmica durant el primer trimestre del 2010 en sectors com la construcció o la distribució.

El director de la consultoria, Gerard Martínez, que ahir va presentar el recull estadístic corresponent a l’any passat, va indicar també una estabilització del turisme després de sis anys de caiguda continuada i va qualificar de “catastrofista” l’alerta de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) pel possible tancament d’empreses en els mesos vinents.

En un moment en què el nombre d’assalariats no deixa de davallar i en què els missatges negatius segueixen acompanyant l’actual situació econòmica, el director de GM Consultors va aportar “un punt d’optimisme”, amb matisos. “Pensem que hem tocat fons. El ritme d’increment serà molt lent però hem passat el punt més àlgid de la crisi”, va mantenir Martínez, segons el qual “el primer trimestre del 2010 és absolutament millor que el mateix període del 2009”. En aquesta línia, el consultor va argumentar que “alguns indicadors apunten que el segon trimestre d’aquest any les coses poden anar millor, una tendència que ja s’ha començat a veure en el primer”. 

Basant-se en les consultories realitzades i en els contactes amb empresaris, Martínez va sostenir que “en el sector de la distribució les coses estan sortint de la zona crítica”, i que “la construcció i l’hostaleria sembla que ha anat moderadament bé” en els primers compassos del 2010. “Es veu una reestructuració de la construcció i empreses que han sabut superar la situació a través de les obres de manteniment”, va afirmar el consultor, que va incidir en el fet que “el parc immobiliari andorrà comença a ser vell”.

Així mateix, Martínez va recordar els “bons resultats de les pistes d’esquí” i va sostenir que la situació turística està començant a estabilitzar-se. Així, el 1999 el 25% dels visitants pernoctaven a Andorra, el 2006 ho feien el 21%, i el 2009, el 20%. Sobre aquesta qüestió, el director de GM Consultors va lamentar que “l’atractiu turístic no l’hem sabut estructurar de manera suficient”, ja que “més enllà del turisme de neu no hi ha una oferta prou estructurada perquè siguem atractius”. Martínez es va mostrar favorable a canviar el model econòmic per adaptar-lo a la demanda actual i va defensar que “cal treballar menys amb activitats estacionals perquè és important integrar la persona i donar més estabilitat al cos social”.

Pel que fa a l’evolució negativa en la destrucció de llocs de treball, Martínez va sostenir que “sempre hi ha un temps de latència; l’empresari encara no ho té molt clar, i fins que no tinguem un ritme de creixement prou clar no hi haurà decisions per contractar plantilla”. L’economista va apuntar que passa el mateix amb l’estocatge, un fet que incideix de forma directa en l’evolució de les importacions, que tampoc han parat de davallar en els últims anys. Sobre aquesta qüestió, Martínez va sostenir que una part de la crisi és deguda a la pròpia percepció dels empresaris: “Quan hi ha agents econòmics que veuen el futur positiu actuen com si el futur fos positiu, i això fa que ho sigui.”

El director de la consultoria es va referir ahir a l’alerta que va fer la patronal sobre el possible tancament de noves empreses. Martínez va opinar que la CEA “és una mica catrastrofista, en vista de la cultura empresarial andorrana, que és bastant ofensiva i emprenedora”. A més dels indicis apuntats anteriorment per argumentar l’inici de la sortida de la crisi –contràriament a la perspectiva oferta recentment per la patronal–, Martínez va defensar també que “una bona part de l’economia andorrana està correlacionada amb l’evolució del consum a les llars espanyoles, en què el punt negatiu més fort van ser el primer i el segon trimestres del 2009, mentre que ara el ritme d’empitjorament és més baix i el segon trimestre comença a pujar el consum”.


Envelliment de la població

Finalment, Martínez va afirmar que, si bé amb l’actual estructura poblacional –en què s’ha aplicat un 15% de correcció a patir d’un cens d’uns 71.000 habitants– es pot finançar fàcilment la seguretat social, “els problemes greus poden sobrevenir en 10 o 15 anys” com a conseqüència d’un envelliment ràpid. En aquest sentit, Martínez va constatar que “en els darrers deu anys l’edat mitjana ha augmentat quatre anys”.


El PIB per càpita se situa prop dels 34.000 euros

GM Consultors va situar ahir el producte interior brut (PIB) del 2009 prop dels 2.500 milions d’euros i el PIB per càpita en uns 34.000 euros, una xifra que, malgrat baixar en els últims tres anys, es manté per sobre dels països veïns. Les estimacions realitzades per la consultoria indiquen que en els últims tres anys el comerç ha passat de suposar el 27% de l’activitat econòmica al 18%; l’hoteleria ha passat del 15% al 10%; el sistema financer s’ha duplicat i ha passat d’abraçar el 22% al 25%, i el sector immobiliari i de serveis empresarials s’ha triplicat i ha passat del 7% al 13%.


Els impostos directes suposen el 6% de la pressió fiscal del país

El recull de GM Consultors revela que la imposició directa suposa el 6% de la pressió fiscal del país; la imposició indirecta, el 58%, i les cotitzacions socials, el 37%. En relació amb els països veïns i amb la Unió Europea (UE), la proporció entre impostos directes i indirectes varia substancialment. Així, la imposició directa suposa el 31% de la pressió fiscal de la UE, el 32% de l’Estat espanyol i el 23% del francès. Així mateix, la contribució dels impostos indirectes a la pressió fiscal és del 37% a la UE, del 35% en el cas d’Espanya i del 37% a França. L’estudi situa la pressió fiscal total d’Andorra en un 22%, una de les més baixes de l’OCDE. En dades del 2007, la pressió fiscal de la UE era del 39,9%, la de França era del 43,6% i la d’Espanya del 37,2%. La més elevada la tenia Suècia (48,2%), mentre que Mèxic està a la cua amb un 20,5%.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte