Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la primera jornada del 17è Fòrum d’Empresa Familiar Andorrana d’ahir.
Un moment de la primera jornada del 17è Fòrum d’Empresa Familiar Andorrana d’ahir.

Govern espera en tres setmanes un informe sobre l’aeroport de la Seu


Escrit per: 
Agències/Foto: Jonathan Gil

El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya es va mostrar ahir confiat que l’aeroport d’Andorra-la Seu pugui estar plenament operatiu el maig del 2019. El ministre, que va inaugurar el 17è Fòrum d’Empresa Familiar Andorrana (EFA) sota el títol Una estratègia aeroportuària per a Andorra, va explicar que el Govern està en espera d’un informe de Suïssa sobre l’operació instrumental que pot estar enllestit en tres setmanes. 
Saboya va recordar que quan Demòcrates per Andorra va arribar al Govern, l’any 2011, es va encarregar un estudi de viabilitat de l’aeroport d’Andorra-la Seu que va concloure que podia ser operatiu per a aparells de 50 a 60 passatgers sempre que es disposi del GPS. Des d’aleshores, segons Saboya, “el treball s’ha dut a terme de manera contínua i periòdica”. 

En el mateix acte d’obertura, el president de l’EFA, Francesc Mora, va fer esment de la necessitat que la instal·lació de la Seu d’Urgell “sigui segura i operativa”. Mora va desitjar que el “fòrum, que en aquesta edició se celebra en un format de dos dies, aporti claredat en aquest debat aeroportuari”.

En el posterior debat, el professor titular del departament d’aeroespacial i aeroports de la Universitat Politècnica de Madrid, Luis Pérez, va aprofundir en el concepte “d’operació instrumental” apuntat per Saboya. Pérez va explicar que “l’operació actual a l’aeroport d’Andorra-la Seu és la visual i que s’ha d’implantar la instrumental”.

Les singularitats que presenta la instal·lació han fet que prèviament a la implantació d’aquest tipus d’operacions es requereixi la realització d’un estudi exhaustiu per garantir la seguretat. El més important de l’instrumental, com va subratllar Pérez, és que permet l’operació continuada d’aeronaus en els moments en què el pilot té poca o nul·la visibilitat. En aquest sentit, és necessari que l’aeroport compti amb un GPS per facilitar l’enlairament o l’aterratge, fins i tot en condicions meteorològiques adverses.

Pérez va afegir que el procés ha estat llarg a causa de l’aproximació amb un pendent pronunciat, a l’aproximació instrumental en una pista visual, a la manca de radioajudes convencionals i a la presència de vents del sud. Tot això ha implicat la realització d’un estudi aeronàutic, de comprovacions teòriques i de modificació de l’estructura de l’espai aeri. Aquests treballs han conclòs en una carta d’aproximació instrumental. Finalment, l’expert va fixar la posada en marxa a ple rendiment de l’aeroport el 23 de maig del 2019. Hi hauria més de 850 operacions anyals de càrrega i s’augmentaria el nombre de vols més enllà dels 10.000 passatgers.

El 17è Fòrum d’Empresa Familiar Andorrana continua aquest matí amb la celebració dels altres dos blocs temàtics.  El primer, La millora del model econòmic i social d’Andorra, comptarà amb la participació de l’ex CEO de Ferrovial i director general de Zabir 2005, l’empresa que el 2007 va fer el pla de negoci i l’estratègia de la instal·lació de la Seu, Tomás Aranda, de Josep Herrera, president de l’associació espanyola Business Angels Network i d’Annabelle Lepièce, especialista en dret europeu i de la competència.

El darrer bloc, Andorra, un destí d’interès al món, servirà per analitzar diferents models d’empresa i negoci i comptarà amb el director de Relacions Institucionals de Swiftair, Víctor Quiroga, el president de Binter Canarias, Pedro Agustín del Castillo, i els propietaris de TSD, el Teu Soci Aeri, Manel Campos i Manel Pinó.

Govern
espera
setmanes
informe
aeroport
la Seu
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic