Diari digital d'Andorra Bondia
La minsitra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol.
La minsitra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol.

Impost d’entre el 3% i el 10% sobre la inversió estrangera immobiliària


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: SFGA/C.Esteve

L’impost sobre la inversió estrangera immobiliària serà progressiu i preveu gravàmens d’entre el 3% i el 10%, en funció del nombre i tipologia de les propietats, sobre el valor real de la inversió que es formalitza. El Projecte de llei que crea aquest impost s'ha aprovat avui pel Consell de ministres i presentat en roda de premsa per la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, que ha avançat que es preveu entrar-lo a tràmit parlamentari demà amb caràcter d’urgència.

La primera inversió, sigui per una parcel·la, pis o local comercial de fins a 250 m2, amb fins a dos trasters i dues places d’aparcament estarà gravada al 3%. El gravamen puja al 5% per a un segon immoble (que també es pot acompanyar de dues places d’aparcament o dos trasters) i fins al cinquè (que sempre es poden acompanyar de dos trasters i dos aparcaments), i fins al 8% entre la sisena i la novena propietat (també complementats amb trasters i aparcaments). Al 10% es grava qualsevol inversió que no es trobi en les categories anteriors, les promocions urbanístiques i immobiliàries i a partir de la segona parcel·la de terreny.

Aquest impost l’hauran de pagar tant les persones físiques no residents (o amb menys de tres anys de residència) i les jurídiques, tant estrangeres com andorranes amb una participació estrangera igual o superior al 50%. Les que tinguin una participació inferior de no residents tributaran proporcionalment a aquest percentatge.

Marsol ha explicat que amb aquest tribut es vol complir un triple objectiu: moderar la inversió estrangera immobiliària especulativa, fomentar l’habitatge de lloguer i tenir una font d’ingressos per al Govern sense gravar els residents.

Bonificació per al lloguer
Com que un dels objectius és fomentar l’habitatge de lloguer, es preveu una bonificació del 90% de l’impost per a aquells que comprin per fer pisos de lloguer, independentment del preu al qual el posin al mercat, sempre que es mantinguin en lloguer durant com a mínim 10 anys. En cas de vendre la propietat abans d’aquests 10 anys s’hauria d’abonar la totalitat de la quota.

L’impost caldrà pagar-lo dipositant un acompte en sol·licitar l’autorització d’inversió estrangera, i s’haurà de regularitzar abans d’escripturar el bé davant del notari, que haurà de verificar que s’ha fet efectiu l’impost.

Entre 10 i 12 milions
Marsol preveu que l’any que ve es puguin recaptar per aquest nou impost entre 10 i 12 milions d’euros. Unes xifres que es recolzen, segons la ministra, amb les inversions formalitzades els darrers anys: si l’impost hagués estat vigent des del 2020 s’haurien recaptat sis milions el primer any, gairebé set el segon, més de 14,5 l’any passat i fins a l’agost d’aquest 2023 s’acumularien 7,9 milions d’euros.

No es tracta d’un impost finalista, però en gran mesura es destinarà a la “millora de l’habitatge”, ha manifestat Marsol, que ha expressat la voluntat que la nova llei pugui entrar en vigor el 2024. Quan això passi quedarà derogada la moratòria aprovada al setembre.

fiscalitat
impostos
inversió estrangera
marsol

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Mira que són llestos i es creuen que els altres som idiotes. Aquesta mesura és tan sols per recaptar diners, no serveix per dissuadir o regular el mercat. El que té pasta per pagar aquests preus de pisos, ben segur té pasta per pagar un 3% o 10% més. Un pis de 250m2 és una bogeria, ja hauria d'estar gravat a més del 3% si volguessin que fos dissuasori o volguessin limitar la compra.
Només estan interessats en recaptar impostos, la resta se la sua. Ara bé, en altres països gran part dels impostos van a parar a ajudes (a Andorra poca cosa quasi inexistent), infraestructures (ídem), jubilació (ric per no plorar) etc etc, és a dir, a on es veuen reflectits els increments de recaptació de l'estat? A on van a parar? I aquí afegeixo tot el que estan recaptant dels esportistes, youtubers, influencers i altres històries
Jo la manifestació no la faria fet el 31, la faria en mig d'un pont o de l'Andorra Shopping, perquè tots els de fora vegin l'altra cara de la moneda que és Andorra, mai millor dit.
No cal ser economista per entendre aquesta petita economia circular entre amics que no té fi. Si l'impost no afecta els propietaris que lloguen a preus desorbitats com volen que millori el mercat de lloguer? I tampoc cal ser un geni per veure que no tenen cap mena d'intenció de solucionar el problema amb aquesta mesura, ni cap verginya tampoc.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte