Diari digital d'Andorra Bondia
L’emprenedor Raül Martín i el responsable del NIU, Miquel Gouarré, ahir.
L’emprenedor Raül Martín i el responsable del NIU, Miquel Gouarré, ahir.

Impulsen una eina informàtica que analitzarà la grafologia per a la selecció de personal


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: M.T.

La manera d’escriure explica moltes coses de la personalitat i de l’actitud de cadascú, i d’això se n’ocupa la grafologia, que analitza les traces de l’escriptura. Aquesta anàlisi l’utilitza ja alguna empresa andorrana com una manera més d’obtenir informació dels candidats, juntament amb el currículum i l’entrevista personal. A Espanya, aquest ús està més generalitzat. Raül Martín és expert en grafologia forense, psicografologia i perícia cal·ligràfica. Amb un equip, Martín ha creat una eina informàtica que permetrà amb intel·ligència artificial interpretar la grafologia. Una anàlisi que, ara per ara, només es destinarà a l’àmbit de la selecció de personal. Amb l’escaneig del manuscrit, sense saber qui n’és  l’autor, aquest programa informàtic farà l’anàlisi que fins ara només podia fer un expert i de manera personal. 
Aquest emprenedor ha posat en marxa aquesta start-up gràcies al NIU d’Andorra Telecom, Sota el nom empresarial Grafologia Pericial SL, vol sortir al mercat el mes de setembre vinent per oferir aquest servei a les empreses a través de forfets. Uns paquets comercials que reduiran fins a un 70% el cost que sol costar una anàlisi grafològica. “Si el cost per anàlisi d’un grafòleg val 200 euros,   amb aquesta eina pot arribar a costar uns 40 euros, que s’aniran reduint si la quantitat d’anàlisis sol·licitades és més gran”, va explicar Martín.  
A més de l’abaratiment dels costos d’aquestes anàlisis,  Martín va explicar que es guanyarà amb rapidesa i eficàcia. “Se’n podrà extreure un perfil de com és el candidat que ha escrit el manuscrit, per saber si s’implica en la feina, si treballa en equip, si és amable, però també podrem veure els trets que ens sol·licitin les empreses, perquè n’hi ha que volen que siguin persones amb bon cor; per tant,  també es podrà fer l’anàlisi sota  demanda de l’empresa”, va manifestar Martín. 

Millora la selecció
A partir de setembre es començarà a comercialitzar, però serà una primera fase, que aconseguirà arribar al 30% l’eficàcia del procés de selecció. La segona i la tercera fases volen completar aquest percentatge fins a arribar al 80% o 90% i millorar la versió del producte. 
Darrere d’aquesta eina, a més de Martí, hi figura un equip de quatre persones més, un coordinador de l’àrea tecnològica, una coordinadora de l’àrea pedagògica i dues assessores, una  de recursos humans i una altra de cal·ligrafia. 
Els passos per tirar endavant aquest producte s’orienten en  la contractació de dos treballadors, un programador i un dissenyador i, així, poder iniciar-ne la comercialització després del període de desenvolupament, que Martín calcula en aquests set mesos. 
Martín va explicar que tot i que la grafologia té altres aplicacions en l’àmbit infantil o en l’àmbit forense o judicial, l’eina que està desenvolupant es destinarà principalment a empreses dedicades a la selecció de personal o a departaments de recursos humans de companyies. “En la grafologia infantil s’hi  poden detectar indicis de violència i, fins i tot, un potencial maltractador, i això es pot corregir”, va dir Martín. 
Tot i això, l’eina informàtica només s’utilitzarà al servei de recursos humans i no en aquest  vessant ni en grafologia forense, tot i que aquest emprenedor no tanca la porta a la possibilitat que en un futur es pogués aplicar. 
Martín va presentar, amb el  responsable del NIU d’Andorra Telecom, Miquel Gouarré, aquesta start-up i va destacar el paper que fa la incubadora i acceleradora d’empreses, que impulsa aquests projectes innovadors.  “És un lloc idoni perquè sorgeixin idees, amb un ambient que facilita l’intercanvi d’experiències i coneixements, amb el suport d’especialistes de diverses àrees que et donen suport i, a més, i això és molt important, amb la possibilitat que ofereix de presentar el projecte a inversors”, va dir. 
Gouarré, per la seva banda, va destacar que el NIU, a més de ser una plataforma de foment de l’emprenedoria, permet visualitzar que Andorra compta amb professionals amb una visió  innovadora, capaços d’usar  la tecnologia per crear nous 
negocis.  

 

grafologia
selecció de personal
NIU
Andorra Telecom
eina informàtica
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic