Diari digital d'Andorra Bondia
Jean-Michel Rascagneres
Jean-Michel Rascagneres

Jean-Michel Rascagneres: “Els espanyols s’enfronten a pagar el 150% de l’import no declarat”


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Després del punt àlgid de consultes per regularitzar els comptes d’espanyols el 2011 i el 2012, per l’amnistia fiscal del país veí, els assessors tributaris havien tingut un període de descans en aquesta matèria. L’anunci de la data de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal ha tornat a remoure els despatxos dels assessors fiscals. El president de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF), Jean-Michel Rascagneres, és clar: “La solució més neta és la regularització.” Segons Rascagneres, “anem cap a una transparència total i per a la gent que té actius no declarats a Andorra l’única solució viable és la regularització”. “La dificultat està a Espanya”, va dir, perquè “poden enfrontar-se a haver de pagar el 150% del que no han declarat”.
“Cada dia hi ha més gent que vénen per demanar què pot passar. Potser no el 2017, però el 2018 i 2019 ja estarà l’intercanvi automàtic, i això vol dir que els bancs d’aquí hauran de donar a l’Agència Tributària la llista de tots els clients no residents amb el saldo del compte a 31 de desembre del 2016 o a 1 de gener del 2017. A partir d’aquí l’Agència Tributària ho ha de trametre als països dels no-residents”, explica el president de l’AATF.  
Tant a Espanya com a França els comptes bancaris oberts a Andorra s’han de declarar. A Espanya amb el model 720 i a França s’ha de declarar el compte bancari a l’estranger. La regularització sempre passa perquè aquell que no havia declarat ara hagi de pagar. En molts estats de la Unió Europea el cost és assumible perquè pot estar entre un 20 i un 30%. Però Espanya “no té un procés de regularització especial i està en el 70% si fas la declaració i si no la fas i t’enganxen pot pujar fins al 150%, i per tant la dificultat avui està a Espanya”. 
La normativa espanyola és discutida davant del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees. Els assessors  espanyols consideren que s’ha de regularitzar i després reclamar, perquè pensen que en un moment o un altre el Tribunal de Justícia europeu ho invalidarà. Segons Rascagneres, pel que fa a principis els assessors fiscals espanyols tenen raó, però després el procediment “no està cantat”. No se sap què decidirà el tribunal de justícia de les Comunitats Europees, que tracta de qüestions d’exempció fiscal. “La normativa espanyola la trobo exagerada i crec també que va en contra del principi de  proporcionalitat, que és una regla que s’aplica a la Unió Europea i que diu que les sancions han de ser proporcionals.  És evident que un 150% no és proporcional.” Rascagneres també va explicar que hi ha tribunals constitucionals d’altres països europeus que han dit que fins i tot el 70% “és confiscatori, és a dir que és massa, s’ha d’anul·lar. És un debat molt tècnic. El sentiment general dels assessors espanyols és que aquesta norma ha de ser censurada pel Tribunal de Justícia europeu”, va dir Rascagneres. A més perquè també va en contra de la lliure circulació de capital, entre altres qüestions.
Rascagneres diu que no es poden comptabilitzar els clients que no tenen els comptes declarats, però diu que sí que s’ha notat un increment de gent que “volen vendre els seus immobles perquè volen desaparèixer d’Andorra”. 

 

Rascagneres
AATF
intercanvi informació
assessors tributaris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte