Diari digital d'Andorra Bondia
 El titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, durant la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.
El titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, durant la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.

Jover confia que l’acord amb la Selae faciliti pactes amb altres operadors


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, es va mostrar ahir confiat que l’acord assolit amb la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat (Selae) espanyola per a la regulació de la comercialització dels productes d’aquesta societat al país serveixi de palanca per facilitar l’acord amb altres operadors de loteries i jocs que també es poden adquirir al Principat.

El ministre va fer aquestes manifestacions després que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) espanyol hagués fet públic ahir l’acord del ministeri d’Hisenda perquè la Selae signés el conveni amb el Consell Regulador del Joc (CRAJ). Jover, que va recordar que l’acord ha estat possible després d’una “llarga negociació” i també gràcies a la modificació introduïda a la Llei del joc a través d’una disposició al pressupost per a l’exercici 2020, va explicar que el conveni fixa els requisits i condicions de comercialització dels jocs d’atzar i apostes titularitat de Selae a Andorra, així com les condicions econòmiques derivades d’aquesta activitat.

En aquesta línia, el titular de Finances, que va incidir que l’acord també preveu els mecanismes de coordinació entre el CRAJ i la Selae, va explicar que la comercialització de les loteries espanyoles comportarà per a les arques públiques uns ingressos del 9,5% sobre el total de les vendes realitzades, un cop deduïdes totes les càrregues fiscals, així com els costos d’infraestructura, producció i distribució necessaris per a la prestació dels serveis duts a terme per l’operador.

El ministre, que va agrair la predisposició de la Selae per poder assolir aquest acord que se signarà les pròximes setmanes, va avançar que, d’acord amb les dades que es tenen fins ara, s’estima poder ingressar uns dos milions d’euros anuals, els primers dels quals arribarien ja el 2021.
El conveni entre el CRAJ i la Selae no modifica la situació actual pel que fa als premis que puguin obtenir els jugadors del país. Així, tal com ja s’està procedint malgrat l’absència de cap acord, els premis inferiors a 2.500 euros seran abonats pels mateixos despatxos que comercialitzen els diferents productes de la Selae. En cas que el premi fos superior, el titular de la butlleta afortunada, tal com s’indica actualment en els diferents establiments, haurà de cobrar a través d’una de les entitats bancàries espanyoles habilitades per fer els pagaments, que estan subjectes a les retencions fiscals corresponents.

El Govern recorda que el canvi de la taxa de vehicles és del 2019

Després que alguns ciutadans haguessin expressat, a través de les xarxes socials, el rebuig a l’increment, en determinats casos, de la taxa de tinença de vehicles, el ministre portaveu, Eric Jover, va recordar ahir que va ser en l’anterior legislatura quan, a través del projecte de llei del pressupost del 2019, es va modificar el càlcul de la quota tributària per als automòbils dièsel en la carta groga dels quals no s’incloïa el grau d’emissions de CO2, càlcul que s’aplica per primer cop enguany. En aquest sentit, el ministre, que va insistir que ja “es va informar en el seu moment”, va explicar que els vehicles que paguen en funció de les emissions han d’abonar entre 24, els menys contaminants, i 192 euros, mentre que els que paguen la taxa en funció dels cavalls fiscals han d’abonar entre 52 i 169,5 euros. D’altra banda, Jover va explicar que un 18% dels obligats tributaris no tenen domiciliat l’impost i va anunciar una nova campanya amb la col·laboració de l’AIVA.

Nou reglament de preus públics de serveis socials

L’executiu va aprovar ahir el Reglament dels preus públics i del cost de referència dels serveis socials i sociosanitaris per a persones amb discapacitat, que es basa en un sistema de copagament entre l’Administració, la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i les persones beneficiàries. El ministre portaveu, Eric Jover, que va recordar que en cas d’insuficiència econòmica els beneficiaris poden accedir a prestacions i ajuts ocasionals, va destacar que la implementació del sistema de copagament serà progressiva, a raó d’un 25% cada any, fins al 2023. Per fer el càlcul del cost de referència s’ha tingut en compte els proveïdors dels serveis existents.

 

 

 

jover
pacte
Selae
faciliti
operadors
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic